Deu milions de mascaretes al transport públic per a qui hagi d'anar a treballar

El govern espanyol recomana anar a la feina en transport particular sempre que sigui possible

Les mascaretes es repartiran al transport públic
Les mascaretes es repartiran al transport públic | Europa Press
11 d'abril del 2020
Actualitzat a les 15:54h
El govern espanyol preveu repartir la setmana que ve 10 milions de mascaretes al transport públic de pobles i ciutats de l'estat espanyol. Les podran agafar les persones que puguin demostrar que tenen l'obligació d'anar a treballar.

Seran agents dels cossos policials -locals, autonòmics i estatals- qui s'encarregaran de distribuir-les, a més de garantir la distància de seguretat durant el repartiment. Aquest dissabte, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat que els Mossos d'Esquadra no havien rebut indicacions en aquest sentit.

El govern espanyol s'ha compromès a vetllar perquè els ciutadans que hagin de desplaçar-se en transport públic a partir de dilluns puguin mantenir la distància de seguretat durant el trajecte, però la secretària general del Ministeri de Transports, María José Rallo, no ha concretat si s'ampliarà l'oferta de transport.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha demanat a la població que, en cas que sigui possible, es vagi a treballar a peu o en vehicle particular. Si no és factible, l'executiu de Pedro Sánchez demana que s'extremin les mesures de prevenció, per exemple portant mascareta.

Centralització de les proves

El govern espanyol ultima un decret per garantir que tots els tests de coronavirus disponibles siguin gestionats per les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes. Així ho ha avançat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa aquest dissabte.

Illa ha assegurat que les proves PCR de què es disposen actualment són fiables i que els tests ràpids es poden utilitzar com a eina complementària sempre que es respectin els protocols acordats.

L'ordre que el ministre ha anunciat avui arriba després que ja des de l'inici de l'epidèmia els laboratoris privats hagin fet negoci amb les proves per diagnosticar Covid-19.

Baixes laborals

Les persones amb simptomatologia de coronavirus i també aquelles que hagin estat en contacte amb casos positius o que hagin presentat símptomes podran demanar la baixa laboral per no anar a treballar a partir de la setmana que ve. Així ho ha detallat aquest dissabte el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després que el govern espanyol hagi anunciat que els treballadors de sectors no essencials podran tornar a treballar a partir de dilluns.

Tot i això, Illa i el ministre d'Interior Fernando Grande-Marlaska han insistit que no s'està "desescalant" el confinament i que només es pot sortir de casa per anar a la feina en aquells casos en què el teletreball no sigui possible.

També podran demanar la baixa les dones embarassades o aquells que per malaltia o grup d'edat siguin part de col·lectius de risc. La resta, hauran d'anar a treballar si l'empresa els reclama.

Illa ha demanat a les empreses que vetllin per garantir les mesures de prevenció contra els contagis. En aquest sentit, el ministre ha demanat que s'esglaonin els torns i que es mantingui la distància de seguretat entre els treballadors, intentant que sigui de dos metres. En els casos d'atenció al públic, també s'ha de controlar l'entrada dels clients i quan això no sigui possible, facilitar equips de protecció sanitaris als empleats.