ÀUDIO ANÀLISI «Un canvi de cartera que evidencia la crisi a les residències»

Oriol March, cap de Política de NacióDigital, analitza, en poc més d'un minut, l'assumpció de les competències dels centres de gent gran per part de la conselleria de Salut

08 d'abril del 2020
1200_1584710953Coronavirus_postal_audio_OriolMarch
1200_1584710953Coronavirus_postal_audio_OriolMarch

Un cop funcionen a ple rendiment, els canvis de competències entre conselleries de la Generalitat acostuma a ser excepcional. Va passar, per exemple, l'estiu del 2017, quan Oriol Junqueras va assumir el lideratge dels processos electorals camí del referèndum. La crisi sanitària ha obligat el Govern a prendre decisions dràstiques en l'àmbit de les residències, on ja s'han produït més de mil víctimes a Catalunya. El damnificat ha estat Chakir el Homrani, que ha perdut les competències en aquest àmbit.

A partir d'ara serà el Departament de Salut, encapçalat per Alba Vergés, qui lideri la crisi oberta a les residències, que s'està convertint en un dels focus més delicats de la pandèmia. El material sanitari ha trigat a arribar -això en els casos que ha arribat-, la por s'ha apoderat dels familiars -que veuen amb angoixa la vulnerabililitat de la gent gran davant la malaltia- i les víctimes s'han anat multiplicant. Si des de la setmana del 6 de març s'intuïa que les residències serien un focus, les mesures arriben tard.

En tot cas, el canvi de competències entre Salut i Treball, Afers Socials i Famílies evidencia la magnitud de la crisi als centres de gent gran i deixa tocat el conseller El Homrani. La gestió de les residències havia estat criticada, fins i tot, pel president de la Generalitat, Quim Torra, que és qui amb més insistència va demanar al vicepresident Pere Aragonès que hi haguessin canvis a l'executiu per afrontar la situació. Ara, un dels àmbits que s'han vist més afectats per la pandèmia ja depèn de Salut després de dies de turbulències.