Baixen a la meitat les persones que arriben a urgències dels hospitals catalans pel coronavirus

El 85% dels llits d'UCI estan ocupats per persones contagiades de la Covid-19

Hospital d'Olot
Hospital d'Olot | Martí Albesa
06 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:50h
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa que la quantitat de persones que arriben a les urgències dels hospitals catalans a causa del coronavirus ha caigut a la meitat.

Vergés no ha facilitat xifres absolutes però ha informat que l'afluència actual representa la meitat de la registrada el 15 de març, i una quarta part en comparació amb l'1 de març. La consellera ha argumentat que la reducció ha estat possible gràcies a la tasca dels Centres d'Atenció Primària, que fa seguiment de molts pacients des de casa seva perquè no es col·lapsin els hospitals.

En la mateixa roda de premsa, Vergés ha assegurat que el 85% dels 1.970 llits d'Unitats de Cures Intensives (UCI) a Catalunya estan ocupats per persons contagiades de a Covid-19. Abans de la crisi sanitària, la quantitat de llits d'UCi que hi havia a Catalunya era de 600.

La consellera també ha destacat l'arribada important de material de protecció aquest cap de setmana de comandes fetes pel Departament de Salut: 974.000 guants, 578.800 mascaretes quirúrgiques, 35.560 bates, 16.200 pantalles de protecció i 20.400 ulleres.

No a la "recentralització"

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que la Generalitat no accedirà a uns nous Pactes de la Moncloa -com ha proposat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez- si aquesta proposta pretén "recentralitzar" l'estat espanyol.

Budó ha expressat aquesta consideració aquest dilluns en la roda de premsa diària del Govern i ha afegit que la Generalitat estaria disposada a estudiar la proposta de Sánchez si aquesta té per objectiu "rellançar" l'economia amb "cooperació" i de manera "concertada" amb Catalunya.

620.000 afectats per ERTO

Des que va començar l'epidèmia de coronavirus a Catalunya ja són 619.681 els treballadors que han patit un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) al seu lloc de feina, segons dades anunciades aquest dilluns en roda de premsa pel conseller de Treball, Chakir El Homrani.

El conseller ha xifrat en 883.943 els expedients presentats a Catalunya, el 96% amb arguments de força major. D'aquests, El-Homrani assegura que el 54% són d'empreses de sectors on la força major està justificada gairebé de manera automàtica, ja que han hagut d'aturar la seva activitat per ordre de les autoritats.

La Generalitat ja ha resolt el 41% dels expedients, autoritzant-ne el 91% d'aquests de manera activa i el 3% per silenci administratiu. El 6% no han estat autoritzats al considerar que els motius de força major no estaven acreditats.

El-Homrani ha expressat dubtes davant la capacitat de l'estat espanyol de garantir les prestacions d'atur de totes les persones que han estat acomiadades de forma temporal. Segons el conseller, el govern espanyol va xifrar en 600.000 les prestacions que es podrien assumir, una quantitat queja se supera comptant només els treballadors afectats a Catalunya.

Pla per l'acompanyament

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat que el Govern prepara un pla d'acció per potenciar l'acompanyament dels afectats per coronavirus que estan ingressats als hospitals. Un acompanyament que del departament planteja tan telemàtic om presencial, en funció dels casos.

Vergés ha explicat que la intenció del Govern és que els familiars puguin acompanyar presencialment els malalts en el cas que aquests estiguin en les "últimes hores" de la seva vida. També es modificaran els protocols perquè les persones amb diversitat funcional puguin rebre visites cada quatre dies.

"Volem garantir que persones ingressades. estiguin on estiguin, puguin tenir contacte diari amb els seus familiars", ha defensat Vergés, argumentant que la tecnologia permet aplicar aquesta directriu.