Ja són 620.000 els treballadors afectats per ERTO a Catalunya

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, expressa preocupació per la capacitat de l'Estat d'assumir les prestacions d'atur

La Generalitat ha autoritzat el 94% dels ERTOs
La Generalitat ha autoritzat el 94% dels ERTOs | Pixabay
06 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:22h
Des que va començar l'epidèmia de coronavirus a Catalunya ja són 619.681 els treballadors que han patit un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) al seu lloc de feina, segons dades anunciades aquest dilluns en roda de premsa pel conseller de Treball, Chakir El Homrani.

El conseller ha xifrat en 883.943 els expedients presentats a Catalunya, el 96% amb arguments de força major. D'aquests, El-Homrani assegura que el 54% són d'empreses de sectors on la força major està justificada gairebé de manera automàtica, ja que han hagut d'aturar la seva activitat per ordre de les autoritats.

La Generalitat ja ha resolt el 41% dels expedients, autoritzant-ne el 91% d'aquests de manera activa i el 3% per silenci administratiu. El 6% no han estat autoritzats al considerar que els motius de força major no estaven acreditats.

El-Homrani ha expressat dubtes davant la capacitat de l'estat espanyol de garantir les prestacions d'atur de totes les persones que han estat acomiadades de forma temporal. Segons el conseller, el govern espanyol va xifrar en 600.000 les prestacions que es podrien assumir, una quantitat queja se supera comptant només els treballadors afectats a Catalunya.

Pla per l'acompanyament

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat que el Govern prepara un pla d'acció per potenciar l'acompanyament dels afectats per coronavirus que estan ingressats als hospitals. Un acompanyament que del departament planteja tan telemàtic om presencial, en funció dels casos.

Vergés ha explicat que la intenció del Govern és que els familiars puguin acompanyar presencialment els malalts en el cas que aquests estiguin en les "últimes hores" de la seva vida. També es modificaran els protocols perquè les persones amb diversitat funcional puguin rebre visites cada quatre dies.

"Volem garantir que persones ingressades. estiguin on estiguin, puguin tenir contacte diari amb els seus familiars", ha defensat Vergés, argumentant que la tecnologia permet aplicar aquesta directriu.