La xifra de morts diaris a Espanya baixa al nivell de fa dues setmanes

En les últimes 24 hores s'han registrat 637 decessos per coronavirus i 4.273 nous casos positius

Metges treballant a l'UCI de l'Hospital de Bellvitge
Metges treballant a l'UCI de l'Hospital de Bellvitge | ACN
06 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:51h
Espanya ha superat aquest dilluns els 13.000 morts per coronavirus i arriba ja a més de 135.000 contagis. En les últimes 24 hores el nombre de morts al total de l'Estat ha caigut fins als 637, la xifra més baixa des del 24 de març, fa dues setmanes. L'increment contagis també es continua reduint, amb 4.273 nous positius. Pel que fa al nombre de pacients de l'UCI, ja n'hi ha 6.931, mentre que el nombre de persones que han superat la malaltia continua augmentant i arriba a les 40.437. 

Com de de l'inici de la crisi del coronavirus, la Comunitat de Madrid continua sent el territori més afectat per l'epidèmia. A dia d'avui hi ha registrades 38.723 persones infectades i ja hi ha hagut 5.136 morts i 17.322 persones recuperades. Catalunya, el segon territori més afectat, registra 26.824 contagis i 2.760 morts, mentre que 10.088 persones han superat la malaltia.

La doctora María José Sierra ha detallat que hi ha hagut un increment del 3% de nous casos respecte a ahir, fet que suposa una tendència descendent que dia a dia es va confirmant, com també es pot veure en l'evolució de casos hospitalitzats i ingressats a l'UCI. També s'observa una reducció en el nombre de reproducció del virus, i això és molt bon indicador. Tot i així, Sierra ha demanat deixar que passin dies per "consolidar" aquesta informació. A preguntes dels periodistes, la doctora ha xifrat en 19.400 els casos de sanitaris infectats, i ha dit que la gran majoria estan seguint un tractament domiciliari i només un 10% han estat ingressats. 

L'etapa de desescalament 

De cara a la futura etapa de desescalament, una de les qüestions clau és com i quan es faran els tests per detectar contagis. "L'estratègia de vigilància ha estat fins ara en els casos greus i el personal sanitari, aquestes són les dades que estem donant", ha dit Sierra. L'etapa del desconfinament serà "llarga" i, pel que fa als tests, hi haurà dues vies importants: una primera, de detecció precoç dels casos per aïllar-los que es traduirà en tests ràpids i PCR -tècniques més fiables de diagnòstic.

La segona via d'aquesta fase de desescalada serà saber com "circula" el virus i veure quins pacients han passat la malaltia. S'estan dissenyant estudis i també s'utilitzaran els tests ràpids. Sierra ha assegurat que cada protocol es farà en coordinació amb les comunitats autònomes. "No tindria sentit que cada territori fes coses diferents", ha dit. 

Pacients que es fuguen dels hospitals

La policia espanyola ha tornat a lamentar que hi ha pacients de coronavirus que es fuguen dels hospitals. "Són conductes irresponsables i inexplicables, que ens obliguen a actuar contrarellotge", ha criticat el comissari principal, José García Molina. En les últimes 24 hores, la policia espanyola ha detingut 81 persones, un increment del 6,4% respecte el dia anterior. També s'han posat 4.803 noves sancions, que suposa un increment del 5%. Molina també ha alertat, un dia més, del risc de virus informàtics arran del teletreball i l'increment de l'ús d'internet. 

La Guàrdia Civil ha ressaltat que els dies d'estat d'alarma estan donant resultats. "No és el moment d'abaixar la guàrdia", ha demanat Miguel Ángel Santiago. En les últimes 24 hores, l'Institut Armat ha detingut 19 persones. Santiago també ha fet referència als joves, un col·lectiu "especialment afectat" per la situació de crisi que obliga a estar a casa. En aquest sentit, ha advertit dels perills d'internet i les xarxes socials que poden implicar per als menors. Santiago ha acabat la intervenció demanant responsabilitat i demanant que, en cas de conductes irresponsables, es notifiqui a les autoritats.

Setmana Santa

María José Rallo, secretària general de Transports, ha confiat que aquests dies de Setmana Santa marquin rècords de reducció de la mobilitat. Ha detallat que les xifres de reducció de la mobilitat es continuen mantenint a la baixa. Pel que fa a l'accés a les ciutats, la reducció ja arriba al 90%. Rallo ha detallat que es continua treballant en els vols de repatriació d'espanyols a l'exterior. La secretària general també ha explicat que el proveïment de recursos bàsics continua funcionant tot i la reducció, i ha volgut ressaltar l'esforç del sector dels transports i la logística que continua treballant aquests dies de confinament total.