El govern espanyol fixa el missatge que s'aplana la corba de morts

El cap de l'estat major, tinent general Villarroya, destaca el paper de la Guàrdia Reial en el combat contra la pandèmia

Pedro Sánchez i diversos membres del seu govern aquest diumenge a la Moncloa.
Pedro Sánchez i diversos membres del seu govern aquest diumenge a la Moncloa. | Adrià Costa
05 d'abril del 2020
Actualitzat a la 13:13h
El govern espanyol fixa el missatge que s'aplana la corba de morts. Aquest és el missatge que ha repetit María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, durant la seva compareixença en roda de premsa a la Moncloa aquest migdia. Sierra, que està al davant del centre des que el seu responsable, Fernando Simón, va donar positiu pel coronavirus, ha assegurat que aquesta tendència és visible en gairebé totes les comunitats autònomes. 

Sierra ha estat acompanyada pels comandaments de les forces armades, Guàrdia Civil i Policia Nacional, com ja és habitual, després de la reunió diària del Comitè de Gestió Tècnica del Coronavirus. Sierra ha assegurat que s'està en "una fase de transició o desescalada" i que s'imposa la detecció precoç de tots els casos i el seu aïllament, amb la realització de testos en aquests casos. Ha dit que hi ha diverses opcions estudiant-se en aquests moments. María José Sierra ha destacat la importància de les mascaretes com a protecció contra el contagi, i ha dit que "també ho estem estudiant en aquesta fase de desescalada". 


El tinent general Miguel Ángel Villarroya, cap de l'estat major de la Defensa (JEMAD), ha intervingut per subratllar el paper de les forces armades en el combat contra la pendèmia. Ha recordat que hi ha 8.000 efectius desplegats en 271 localitats de l'estat. Ha destacat que "la Guàrdia Reial també s'ha incorporat a les tasques militars", aplegades sota el nom d'Operació Balmis. Han intervingut també els comandaments de la Guàrdia Civil, general José Manuel Santiago, cap de l'estat major de l'institut, i José María Molina, de la Policia Nacional. 

Un total de 674 morts més

La corba de morts continua aplanant-se. En les últimes hores, a l'Estat espanyol han mort 674 persones, segons les dades fetes públiques aquest diumenge pel ministeri de Sanitat. Aquesta xifra suposa més d'un centenar menys de víctimes que les 809 registrades ahir. Així i tot, el total de morts des que va començar la crisis del  coronavirus ja arriba a les 12.418 persones. 

Pel que fa als contagis registrats durant les darreres 24 hores, n'hi ha hagut 6.024, el que ha fet augmentar el total fins als 130.759, quan ahir la xifra es situava en 124.735. Una xifra que torna a ser menor respecte a la de dissabte, que se'n van diagnosticar 7.026. Hi ha 6.861 persones a les UCI i els malalts recuperats ja són 38.080. 

A Catalunya, han mort en les darreres 24 hores un total de 674 persones, el que suposa 135 morts menys que ahir. S'han registrat 6.023 contagis nous, un miler menys que el dia anterior.