Vols comprar de pagès i que t'arribi a casa? T'expliquem com fer-ho

Unió de Pagesos ha posat en marxa un portal de compra directa d'aliments de proximitat que aplega 250 productors

Una parada de fruites i verdures.
Una parada de fruites i verdures. | Cedida
04 d'abril del 2020
Actualitzat a les 18:15h
Els efectes econòmics de la crisi del coronavirus estan afectant bona part de l'economia del país. Malgrat que el sector alimentari és considerat un dels serveis essencials que poden seguir la seva producció, distribució i venda durant l'estat d'alarma, els petits productors cada vegada tenen més dificultats per arribar als consumidors finals.

Per fer-hi front, Unió de Pagesos (UP) ha posat en marxa el projecte 'Pagesia a casa', un portal de compra directa d'aliments de proximitat que permet posar en contacte productors
i consumidors. La iniciativa aplega uns 250 productors per fer les comandes, i tenen a disposició uns 90 productes d'alimentació dividits en els apartats de fruita, verdura, carn i altres on s'inclouen productes com llet i derivats làctics, mel, ous, fruita seca, embotits, cerveses artesanes o vi. 

Com funciona? 

La pàgina web permet als consumidors contactar amb els productors i seleccionant-los per comarques. La fitxa de cada productor inclou el seu nom i el de l'empresa, el municipi i els productes de què disposa per vendre, així com si es paga amb targeta o efectiu.

Els productors subministren als consumidors cistelles o caixes a domicili amb els productes sol·licitats; d'aquesta manera, la transacció comercial es fa exclusivament entre el consumidor i el productor. Molts dels productors compten amb una llarga experiència en la venda directa a distància.

El sindicat recorda que aquest servei comporta, obligatòriament, el compliment de les normes de seguretat alimentària corresponents, i també les comercials, davant dels consumidors.

D'altra banda, Unió de Pagesos insisteix a assenyalar que segueix treballant per aconseguir que els ajuntaments catalans permetin restablir els mercats de fruita i hortalisses a l'aire lliure, "tenint en compte que la normativa no només ho permet, sinó que exigeix que es preservin els canals d'abastiment alimentari". "Moltes explotacions de la pagesia catalana donen sortida a la seva producció per mitjà d'aquests mercats d'aliments frescos", recorda el sindicat.