coronavirus

L'Estat trasllada a les comunitats autònomes que el curs universitari ha d'acabar a distància

La reunió entre el ministeri i els territoris acaba sense acord, i cada centre decidirà si reprèn o no les classes presencials

per NacióDigital , 2 d'abril de 2020 a les 17:22 |
Instal·lacions de la UAB, durant el confinament | ACN
El Ministeri d'Universitats i les comunitats autònomes no han aconseguit aquest dijous un acord sobre com acabar el curs acadèmic 2019-2020, i s'han emplaçat a una nova reunió el 15 d'abril per prendre alguna decisió conjunta en funció de quant es prolongui l'Estat d'Alarma pel coronavirus. El ministre, Manuel Castells, no obstant, ha assenyalat en la reunió que els centres ja no haurien de reprendre les classes presencials, segons informa El País. La decisió final la prendrà cada campus, en exercici de la seva autonomia, i diversos centres a Catalunya i a l'Estat ja han acordat que el curs acabarà de forma telemàtica.

Pel que fa a Catalunya, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ja havia afirmat al matí que preveia que les universitats acabin el curs acadèmic "unes setmanes més tard" a causa de l'estat d'alarma, segons ha dit en una entrevista a Ràdio 4, a la vegada que recalcava que "cada universitat té autonomia" per decidir. La UAB ja havia anunciat aquest dimecres que no impartirà més classes presencials aquest curs. 


Castells, havia convocat els consellers autonòmics a una reunió a distància de la Conferència General de Política Universitària. L'objectiu de la trobada era aconseguir una posició conjunta sobre la manera de concloure el curs acadèmic després de la suspensió de les classes presencials el passat 16 de març.

A falta d'un acord general, el Ministeri d'Universitats i les comunitats han coincidit que les pràctiques presencials es puguin ajornar a l'estiu o a al proper curs. També han acordat que "no es produirà cap pèrdua de curs escolar en cap de les universitats del territori espanyol", segons la nota remesa pel Ministeri.


En aquest document, el departament de Castells detalla que s'ha produït un "fructífer intercanvi d'opinions" durant la trobada, "així com la posada en comú de les experiències en curs en el conjunt de les universitats espanyoles per adaptar-se a la situació excepcional" , però no s'aclareix si el Govern i les comunitats autònomes contemplen mantenir l'ensenyament a distància durant la resta del curs. La decisió, de fet, la traslladen a les pròpies universitats.

"Les decisions ultimes sobre l'adaptació de l'ensenyament universitari a les condicions d'emergència sanitària en què ens trobem corresponen a les universitats en l'exercici de la seva autonomia", es llegeix a la nota difosa pel Ministeri. De la mateixa manera, es deixa en mans de les universitats decidir si els exàmens finals seran presencials o telemàtics."Cada universitat, en funció de les seves possibilitats, ha de determinar la vigència d'aquestes modalitats", assenyala la nota. "Les universitats consultaran i informaran als seus estudiants, docents i treballadors de les mesures adoptades perquè puguin preparar-se amb el temps suficient per efectuar l'avaluació o examen final amb les degudes garanties. S'ha de tenir en comptes les condicions pròpies de cada estudiant per adaptar a les modalitats d'ensenyament i avaluació que es decideixin ", afegeix el Ministeri d'Universitats.

No hi haurà més classes a Andalusia

Aquest mateix dijous, la Junta d'Andalusia anunciava haver acordat amb els rectors de les seves deu universitats públiques mantenir la docència en línia fins a final de curs per "aclarir els dubtes de l'alumnat pel que fa a les classes presencials i que això redundi en una millor organització dels seus estudis i vides personals ", segons el conseller andalús d'Universitat, Rogelio Velasco.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació