Els empresaris consideren insuficients les mesures econòmiques del govern espanyol

Foment qualifica d'incompleta la moratòria del pagament de les quotes dels autònoms i la Cambra de Comerç reclama la seva condonació

Un comerç tancat pel coronavirus.
Un comerç tancat pel coronavirus.
31 de març del 2020
Actualitzat a les 20:04h
Els empresaris han rebut amb un gust agredolç les decisions econòmiques adoptades avui pel consell de ministres, i que han tingut com a element destacat la moratòria durant sis mesos en el pagament de les quotes d'autònoms, així com una bateria de mesures socials, entre elles la d'assumir el pagament dels lloguers que no es puguin satisfer i la prohibició de tallar el subministrament de llum, gas i aigua, entre d'altres. 


Foment del Treball ha valorat "positivament" el paquet adoptat per l'executiu però ha lamentat que "es carregui a les empreses bona part dels costos". Des de la patronal s'han queixat que el govern tan sols ha atès la moratòria del pagament de quotes de  la Seguretat Social per a autònoms i empreses, però deixa de banda la resta de tributs, com l'IVA, l'IRPF i l'impost de societats. Segons Foment, a més, la moratòria és parcial, arriba tard i està sotmesa a un seguit de tràmits burocràtics complicat. 

Cambra: calen "mesures urgents"

Per la seva banda, la Cambra de Comerç ha considerat "necessària però insuficient" la moratòria de les quotes a autònoms i pimes. Ha reclamat mesures urgents per protegir els treballadors autònoms, un dels col·lectius més afectats per l’aturada de l’activitat per la pandèmia, i ha recordat que avui se’ls ha cobrat de manera íntegra la quota mensual corresponent al març.     

La institució cameral ha recordat que el govern espanyol va dir que els autònoms serien els grans protegits però encara és hora que això es percebi. Reclama, entre d'altres mesures,  la condonació de les quotes a la Seguretat Social de tots els autònoms durant tres mesos prorrogables, una moratòria de tots els tributs i liquidesa a interès zero directa de l’Estat per garantir la cadena de pagaments.