Consum aclareix dubtes sobre si s'han de pagar o no les quotes dels gimnasos durant el confinament

L'Agència Catalana del Consum recomana que es demani la devolució dels diners "només en casos d'absoluta necessitat"

Bicicletes estàtiques.
Bicicletes estàtiques. | L'Espai
31 de març del 2020
Actualitzat el 01 d'abril a les 12:04h
L'Agència Catalana del Consum aclareix alguns dubtes en relació amb les quotes dels clubs i entitats esportives amb o sense ànim de lucre per l'aplicació del decret d'estat d'alarma i el confinament total decretat pel govern espanyol i que impedeix sortir de casa si no és per treballar en els sectors essencials.

Consum diferencia entre les quotes pagades a entitats culturals i esportives sense ànim de lucre i els gimnasos. En qualsevol dels casos però, recomana "arribar solucions pactades amb les empreses o les entitats que han organitzat i han cobrat per aquests serveis" i només reclamar els diners "en casos d'absoluta necessitat". 

Entitats sense ànim de lucre 

L'Agència Catalana del Consum especifica que les quotes socials abonades en aquest tipus d'entitats no generen dret a devolució, ja que són aportacions a fons perdut per contribuir al manteniment de l’entitat i reflecteixen l’adhesió i la pertinença a un projecte compartit per totes les persones associades. 

Però sí que es pot demanar la devolució de les quotes addicionals que s'hagin abonat per activitats opcionals com per exemple cursos d’aprenentatge o activitats especials de lleure i esbarjo.

Empreses amb ànim de lucre

Si les quotes s'han pagat a gimnasos, clubs o empreses amb ànim de lucre cal tenir en compte que si aquestes deixen de prestar un servei per tancament temporal de l'empresa a causa de força major -com és el cas actual-, l’usuari té dret a reclamar el retorn de la part proporcional de les quotes, en funció del temps que hagi estat sense servei per causa del tancament.