coronavirus

Confinament i drets laborals: què hi diuen els sindicats?

Cristina Torre (CCOO), Camil Ros (UGT), Núria Ferrandis (Intersindical), Ermengol Gassiot (CGT) i Carme Teixidó (Som Autònoms) expliquen a NacióDigital la posició de les centrals

per Pep Martí , 1 d'abril de 2020 a les 06:22 |
Un treballador en actiu en aquests dies de confinament per la crisi sanitària | David Zorrakino/Europa Press
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El reial decret del govern espanyol que regula el confinament total i els permisos retribuïts recuperables ha generat una àmplia polèmica entre els agents socials. Les patronals estan dividides sobre el seu abast i efectivitat. També els sindicats han expressat veus diferents. Mentre les centrals majoritàries d'abast estatal com Comissions Obreres han aplaudit la mesura, la CGT o la Intersindical-CSC han aixecat la seva veu per criticar-la.

Per uns, es tracta de combatre la pandèmia i posar-se al costat de les mesures que es prenguin. Pels altres, el decret arriba tard i és imprecís. Consideren que que posa el major pes dels sacrificis en l'esquena d'uns treballadors que encara s'estan empassant les conseqüències de les retallades de la crisi del 2008.  

Per això hem demanat opinió a Cristina Torre, secretària d'Acció Sindical de CCOO a Catalunya; Camil Ros, secretari general d'UGT a Catalunya; Ermengol Gassiot, líder de la central llibertària CGT; Núria Ferrandis, secretària de Coordinació Interna de la Intersindical-CSC, i Carme Teixidó, de Som Autònoms. Expliquen la seva visió sobre les mesures adoptades per l'executiu de Pedro Sánchez. 

Cristina Torre (CCOO): "Que l'excepcionalitat no es converteixi en normalitat"

La secretària d'Acció Sindical de CCOO de Catalunya, Cristina Torre, explica a NacióDigital el suport que ha donat el sindicat al decret governamental: "Tots hem de fer esforços de corresponsabilitat en un moment com aquest, en línia en col·laboració amb les autoritats sanitàries". Torre afirma que hi ha hagut confusió sobre els sectors considerats essencials, però que la prioritat és preservar els drets dels treballadors. Però adverteix: "Hem de ser vigilants perquè l'excepcionalitat no es converteixi en normalitat". "Passat aquest moment d'emergència, en l'àmbit de l'Acord Interprofessional de Catalunya, decidirem amb la patronal sobre el retorn dels permisos retribuïts", afirma. 

Cristina Torre: "Les vacances no es poden posar en discussió"
 
La secretària d'Acció Sindical de CCOO es mostra convençuda que "les vacances són un dret dels treballadors i no es poden posar en discussió". Es mostra "decebuda" amb l'actitud d'una patronal, tant la catalana com l'espanyola, que "no ha estat a l'alçada i ara encara es permet parlar de model danès".

El sindicat ha valorat en un comunicat les mesures adoptades pel consell de ministres de dimarts. CCOO considera que l’orientació és "encertada, encara que insuficient per donar resposta a la situació d'emergència social" i reclama que els ajuts del lloguer es facin extensius als locals d'autònoms i microempreses, que l'extensió de les prestacions extraordinàries arribi a tots els que han quedat sense cap ingrés, demana a la Generalitat  un complement de prestació per aquestes persones, flexibilitzant la prestació de la renda garantida de ciutadania. Comissions troba a faltar mesures per als treballadors que han hagut de reduir la jornada i, per tant, el salari per fer-se càrrec de fills o persones dependents.

 

Camil Ros (UGT): "Hem de salvar vides i treballs"

El secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, defineix la gravetat de la situació afirmant que "totes les crisis econòmiques tenen elements comuns, tot i que cada una és diferent. Però una cosa com aquesta no l'havíem viscuda i no tenim un manual per actuar. Normalment, s'injecten diners per reactivar l'economia. Ara demanem que s'injectin per desactivar-la". Ros demana "salvar vides i treballs, trobar ajuda pels qui s'han de quedar a casa, i seguretat i garanties pels qui han d'anar a treballar. Per ells, en cas de dubte, no hi ha dubte: han de deixar la feina". 

Camil Ros: "Totes les mesures adoptades per aturar el contagi les hem de valorar positivament"

El líder d'UGT explica que el sindicat dona suport al decret del govern espanyol: "Totes les mesures que s'adoptin per aturar el contagi les hem de valorar positivament". Considera que els 8 dies laborables a recuperar són un termini "raonable" i que ara toca negociar com s'han de retornar. Però avisa: "Els dies de confinament no són vacances i com es retornaran ha de ser matèria de negociació amb la patronal en el marc de l'Acord Interprofessional". Davant les queixes dels empresaris, Ros demana "no dramatitzar: hi ha un 40% de la gent que està treballant perquè ni l'alimentació ni els transports s'han aturat".  

Ermengol Gassiot (CGT): "Es trasllada als treballadors el pes de l'aturada"

El secretari general de la central CGT, Ermengol Gassiot, es mostra molt crític amb el decret governamental. "Fa temps que demanàvem una aturada de tota l'activitat no essencial, però el que diu el reial decret no respon a aquestes expectatives. No es produeix, com demanem, una intervenció pública del sector privat per posar aquest al servei de l'interès general en uns moments d'emergència". Gassiot carrega contra els permisos retribuïts recuperables: "Trasllada als treballadors el pes de l'aturada i hipoteca un temps que és dels treballadors". 

Ermengol Gassiot: "Les grans empreses podrien assumir quinze dies de salari"

Gassiot admet que hi ha sectors, com el del petit comerç, on existeix poc marge de maniobra, però "les grans empreses com Seat o Ikea tenen uns beneficis rècord i podrien assumir quinze dies de salari". La modalitat escollida per recuperar les hores tampoc el convenç: "Un total de 72 hores des d'ara fins al 9 d'abril vol dir tres mesos treballant una hora més cada dia". El líder de la CGT adverteix que el decret permet que l'empresa acabi imposant els criteris després de set dies de negociació fracassada: "Ja hi ha pressions perquè la gent agafi vacances".

Núria Ferrandis (Intersindical): "Hi ha sectors en els quals la recuperació de les hores serà difícil"

Per la Intersindical-CSC, Núria Ferrandis critica que s'hagi trigat tant a decretar un confinament total: "En una pandèmia, quinze dies de contagi són molts". Considera que es demana més sacrifici als treballadors quan encara es pateixen els efectes de les darreres retallades i alerta sobre la "terminologia perillosa" que s'està emprant: "Un permís retribuït ja està contemplat a la llei però això és un nyap. Hi ha sectors en els quals la recuperació de les hores serà difícil perquè hi ha uns horaris fixats, com passa en l'atenció al públic o el comerç i es perdran dies de vacances".

Núria Ferrandis: "La patronal començarà a pressionar per una nova reforma laboral"

Núria Ferrandis posa el focus en la situació d'estrès amb què s'està vivint el confinament: "La gent no està apalancada veient sèries de Netflix. Molta gent està angoixada. Nosaltres atenem persones que ens truquen i que viuen situacions difícils". Apunta un escenari de futur: "Quan això passi, les patronals començaran a pressionar dur per fer una nova reforma laboral".

Carme Teixidó (Som Autònoms): "Pel col·lectiu, la situació és un desgavell"

Som Autònoms és la sectorial d'autònoms de la Intersindical. Carme Teixidó, la seva responsable, assegura que "pel nostre col·lectiu, la situació és un desgavell. El decret de diumenge ens ignora completament i avui ens han cobrat la quota, quan hi ha molta gent que no factura des de fa quinze dies". L'anterior decret, el del 14 de març, va establir la possibilitat d'un subsidi per cessament d'activitat, que implicava ingressar un 70% de la base de cotització, uns 700 euros, aproximadament. "Però és enrevessada la tramitació, que s'ha d'adreçar a les mútues, que són les que paguen, i cada mútua demana requisits diferents".

Carme Teixidó: "El nostre drama és que, a diferència de patronals i sindicats, la nostra capacitat de pressió és baixa"

Teixidó explica el problema del col·lectiu: "Els autònoms que no han hagut de cessar l'activitat en teoria poden seguir treballant, però es troben que els clients no els truquen, molts perquè han tancat. D'altres sí, com jo, que estic en una gestoria, o els que estan en teletreball. A partir de l'1 d'abril, podem intentar accedir a un fons creat per la Generalitat, però no està clar que sigui compatible amb les altres prestacions".

La solució? Per Som Autònoms, "caldria eliminar el pagament de les quotes d'autònoms de forma immediata, i ajornar el pagament dels lloguers en el cas dels qui tenen comerç". Aquest dimarts el consell de ministres va aprovar una moratòria de sis mesos en el pagament de les quotes, una mesura que considera un avenç però insuficient: "Passada la moratòria, caldria veure com han anat els ingressos i suspendre el pagament dels més vulnerables perquè molts hauran de començar de zero". "Som un col·lectiu -assegura- en què hi ha alguns que sí que ingressen, però molts són gent molt vulnerable. El nostre drama és que, a diferència de patronals o sindicats, la capacitat de pressió és molt baixa". 

 CCOO: preservar el 100% de les condicions laborals 

Manifestació del primer de maig a Tarragona. Foto: Jonathan Oca
 

CCOO considera que les mesures adoptades pels governs seran insuficients per protegir els llocs de treball i les possibilitats econòmiques de moltes persones. Les propostes més destacades que ha fet el sindicat són:  
- Prohibir mesures extintives de contractes de treball per motiu de la crisi sanitària i reorientar les mesures a mecanismes de flexibilitat interna i teletreball quan sigui possible o la suspensió del contracte com a mesura de manteniment de l'ocupació.
- Reforçar les mesures preventives sanitàries i de prevenció de riscos laborals seguint les indicacions en tot moment de les autoritats sanitàries.
- Reforçar la vigilància en el compliment de les mesures preventives sanitàries a les empreses afegint als equips d'inspecció de treball els equips dels cossos de seguretat.
- Garantir el manteniment de les contractacions a empreses que presten serveis a totes les administracions públiques, mantenint els pressupostos i prohibint mesures d'afectació a les persones treballadores. Preservar el 100% de les condicions salarials de tots els treballadors.
- Reforçar la coordinació autonòmica sobre els criteris d'autorització dels ERTO per causa de força major evitant l'abús.
- Suspensió dels terminis de pagament de les quotes d'autònoms.
- Garantir una indemnització a autònoms fins al salari mínim. 
- Ajudar els autònoms a pagar les quotes d'hipoteca, de lloguer dels locals i de crèdit al consum, mitjançant un préstec personal preconcedit amb la garantia concedida per l'ICO i l'ICF.

 UGT: suport al govern de Sánchez 

Camil Ros, secretari general d'UGT de Catalunya. Foto: Bernat Cedó


El sindicat UGT ha donat suport explícit a les mesures adoptades per l'executiu de Pedro Sánchez subratllant que cal fer "tot el que faci falta" perquè ningú es quedi enrere. La central defensa estendre les ajudes als col·lectius que han quedat desprotegits. Reclamen a les grans que aportin la seva capacitat logística al servei de l'interès general i demana al govern de coalició d'esquerres que alci la veu a Europa per defensar una posició enèrgica en favor d'una mutualització del deute solidari, advertint contra les exigències injustes del govern d'altres països que ja van fracassar amb motiu de l'anterior crisi. UGT proposa dissenyar una estratègia global de sortida de la crisi per construir un nou model de desenvolupament més sostenible i amb una millora de la qualitat de vida per tothom.  

 Intersindical: un impost de grans fortunes 

Membres de la Intersindical durant la vaga general del 21-F del 2019.Sant Celoni i Baix Montseny Foto: Jordi Purtí


La Intersindical-CSC proposa una paralització de tota l’activitat econòmica que no sigui essencial i que vagi més enllà del que especifica el decret del govern espanyol. Una aturada que s’acompanyi del manteniment del 100% dels rendiments dels treballadors i de les prestacions per a les persones autònomes a càrrec dels pressupostos públics però finançades amb una tributació ad hoc a grans fortunes i el sector bancari. 

El fet que es mantinguin la totalitat de les retribucions permetria la prohibició d'acomiadaments i expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) garantit a través d’un pla de xoc amb impostos extraordinaris a grans empreses i fortunes. 

Transferència directa de recursos a les autonomies amb competències en matèria de salut per a inversió sanitària extraordinària, per equipar hotels i altres espais habilitats per a la cura dels malalts, per a la recerca i per a la detecció efectiva del coronavirus, garantint que es duguin a terme tots els tests necessaris per saber el nombre real de persones que pateixen la malaltia i garantir els tractaments necessaris.

Suspensió immediata del pagament de lloguers i d’altres crèdits personals o la congelació dels preus variables de les companyies elèctriques i d’altres subministraments. Garantir els ingressos a la classe treballadora com el fet i que a les persones que reben la prestació d’atur, no se'ls esgoti la cobertura mentre duri l’estat d’alarma. 

 CGT: intervenció pública de tota l'economia 

Protesta dels treballadors del Bicing davant l'Ajuntament de Barcelona Foto: Adrià Costa

 

 

- Paralització de tota activitat econòmica no essencial. S'ha de suspendre qualsevol activitat productiva i de serveis que no s’adreci al bé col·lectiu i fer-ho de forma immediata. Exigir a les administracions que prenguin les mesures oportunes per garantir-ho.

- Intervenció pública de tota l'activitat econòmica així com de tots els recursos productius. L’activitat econòmica, tant productiva com de serveis, s’ha de subordinar a les necessitats col·lectives. Les fàbriques s’han de posar a funcionar per cobrir les necessitats d’equipaments sanitaris, de neteja i d'atenció de les persones. Els serveis s’han d'enfocar, exclusivament, a garantir les cures i el suport a tota la població, començant per les persones malaltes, aïllades i les que presenten factors de risc. Per això és imprescindible que des de les administracions públiques s'intervingui l'activitat econòmica amb aquesta finalitat.

- Control dels treballadors de les activitats als centres de treball. La CGT assegura que des de l'inici de la crisi, a molts centres de treball els directius han desaparegut i han estat els treballadores els que els han fet funcionar. Com a sindicat s'ha ofert per aquelles activitats que siguin essencials per sortir de la pandèmia i salvar vides, i a contribuir a organitzar el funcionament de la producció i serveis a través dels espais d’organització col·lectiva dels  treballadors. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació