MAPES Quants contagis de coronavirus ja hi ha al teu municipi?

Consulta en mapes interactius quins resultats han donat els tests de la Covid-19 a cada municipis i a les diverses àrees de salut de Barcelona i quina ràtio d'infectats hi ha

30 de març del 2020
Actualitzat el 31 de març a les 17:47h
Mapa municipal, en funció de la ràtio de positius per coronavirus.
Mapa municipal, en funció de la ràtio de positius per coronavirus.
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el nombre de casos negatius de coronavirus -d'entre els tests fets-, el de casos positius, la població i la ràtio de casos positius per cada 100.000 habitants. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge. Dades del 30 de març.

La crisi del coronavirus s'estén cada cop més a Catalunya -i a molts altres països del món-, però no ho fa de forma homogènia. Tal com es pot comprovar en el mapa anterior, hi ha clapes del país en què no hi ha cap cas detectat de persona contagiada. La informació, com és sabut, no és fidedigne del tot, ja que la majoria dels casos no s'han identificat per ara ni probablement s'acabaran d'identificar, però sí que es tracta d'un mapa orientatius sobre les zones en què la pandèmia ha colpejat més fort.

A més d'Igualada i el seu entorn, Barcelona i l'àrea metropolitana són una zona amb una ràtio d'infectats força elevada. No és estrany, a causa de la densitat i els moviments de població que hi havia fins al moment del confinament, dues variables que faciliten la propagació del virus. En el mapa inferior, de fet, es pot observar l'impacte a la capital catalana per àrees bàsiques de salut, superior a zones d'Horta-Guinardó, Nou Barris o Sant Andreu. A nivell nacional, hi ha zones d'afectació intensa igualment a Osona i el seu entorn i també als voltants de Girona i, en canvi, el terç sud del país -entre Tarragona i les Terres de l'Ebre- o l'Empordà presenten pocs positius.
 

Aquests mapes no haurien estat possibles sense la col·laboració d'Isaac Besora, que ha aconseguit descarregar les dades ofertes pel Departament de Salut, tant pel que fa a municipis com àrees bàsiques de salut i altres variables, i les ofereix de forma oberta. Una eina molt útil per a periodistes, analistes i experts per fer visualitzacions i estudis sobre l'impacte del coronavirus: