Hibernar l'economia i prou

Ara és el moment de fixar el marc i guanyar la batalla del relat que després hauria de derivar en mesures econòmiques i socials concretes. Avui són notícia el lloguer i el consell de ministres, el "cable" de l'amo de Zara a Feijóo, la Torre Eiffel i Alejandro Amenábar

31 de març del 2020
Actualitzat a les 7:09h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

L'economia, ara sí, està "hibernada" com va dir el govern de Pedro Sánchez. Avui entra en vigor, després d'un dia de pròrroga per la tardança en la publicació, el decret que prohibeix anar a la feina a tot el que no són serveis essencials. Ahir, però, els efectes de la mesura ja eren ben visibles a les ciutats i obres i fàbriques no vinculades a l'alimentació i la salut van parar. El mateix pel que fa als serveis no financers i que no han habilitat el teletreball.

Avui es reuneix el consell de ministres. Aprovarà mesures de suport als llogaters després d'un nou estira-i-arronsa entre els socialistes i Podem. Pablo Iglesias vol que la seva presència al govern es noti i que els seus votants percebin que, gràcies a ells, les receptes que José Luis Rodríguez Zapatero, primer, i Mariano Rajoy, després, van aplicar per fer front a la crisi del 2008 no es tornaran a repetir. Que l'Estat serà, si cal endeutant-se sense límits, el que impedirà que l'economia freni i es contragui perquè quan això passa qui més hi perd són els treballadors.

El govern d'esquerres sap que s'hi juga la seva credibilitat en l'abast de les mesures que s'aprovin aquests dies. I que necessita també que la Unió Europea s'hi posi bé i escolti el clam d'Itàlia, Espanya i Portugal, que segueixen topant amb Alemanya i els Països Baixos. Ara és el moment de fixar el marc i guanyar la batalla del relat que després hauria de derivar en mesures concretes com ara la renda bàsica o l'enfortiment de la sanitat pública. No és hora d'hibernar la política.

De moment avui el govern espanyol aprovarà microcrèdits i posarà condicions als grans tenidors després que ahir el sindicat de llogaters amenacés amb una vaga de quotes i que també pressionés l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau. L'única medalla que es podrà penjar Iglesias, però, serà la suspensió dels desnonaments perquè els microcrèdits a qui faran més servei és al propietari. No és el que pretenia Podem.

La política se centra en la batalla per pal·liar els estralls econòmics que provocarà un confinament que ha afectat a tots els sectors sense excepció. I la sanitat pública tampoc s'hiberna i ha de gestionar el seu col·lapse. A Catalunya, i malgrat les ampliacions i els hospitals de campanya que s'han habilitat aquests dies, el 84% de les UCI ja estaven ahir ocupades.

S'espera arribar al desbordament aquesta setmana perquè, si bé s'intueix que la cadena de transmissió de la pandèmia pot haver-se aturat, molts malalts van empitjorant. En aquest mapa podeu veure, d'acord amb les proves realitzades, com s'ha estès municipi a municipi un virus que ahir va fer la brutal xifra de 262 morts, el seu rècord a Catalunya.
 

Avui no et perdis

»Acord PSOE‑Podem pels lloguers: microcrèdits i condicions als grans tenidors; per Sara González.

»Fil directe: «No poden pagar els de sempre»; per Carles Bellsolà.

»El Govern exigeix a Sánchez un «confinament tributari» per mitigar els efectes de la crisi; per Andreu Merino i Oriol March.

»Mapes: quants contagis de coronavirus ja hi ha al teu municipi?; per Roger Tugas.

»Opinió: «Negligència, indefensió i irresponsabilitat»; per Jaume Barberà.

»Opinió: «Covid-19 i autoritarisme»; per Maria Vila.

»El tercer trimestre escolar començarà de forma telemàtica.

»Manual de supervivència per a joves confinats amb els pares; per Jaume Funes a Catorze.

»Entrevista a Josep Arimany: «Els metges es poden trobar amb grans dilemes ètics que serien dramàtics»; per Pep Martí.

»El confinament no és igual entre alumnes d'instituts públics i concertats; per Clara Virgili.

»Flaix: el fotògraf que fotografia el seu propi confinament; per Albert Alemany.

I també bones notícies...

» INDÚSTRIA Seat comença a fabricar respiradors assistits a la planta de Martorell.

» SOLIDARITAT Òmnium impulsa una «marató de país» per recaptar fons contra el coronavirus.

» CULTURA El Festival de Sitges penjarà un curt al dia per fer més suportable el confinament.

» FER POBLE Reptes per barris: l'original idea dels veïns de Monistrol de Montserrat per fer comunitat a distància; per Aina Font.

» INFANTS «Cavall Fort» estrena l'espai digital «Jo em quedo a casa!» amb activitats per a tota la família.
 

 El passadís

La compra centralitzada de material mèdic ha tingut problemes, bàsicament retards i els 640.000 tests defectuosos que va encarregar el ministeri. El material però va arribant i es distribueix i les autonomies també n'han aconseguit al mercat exterior, bàsicament al xinès, que és complicat però també competitiu. Una de les que més bé s'ho ha muntat és Galícia. Els contactes d'Amancio Ortega al sector tèxtil del gegant asiàtic, on Inditex es proveeix, han obert moltes portes a Alberto Nuñez Feijóo per comprar mascaretes i altres elements de protecció. 

Vist i llegit

Setmana crítica al nostre sistema de salut. Temps hi haurà per analitzar si s'havia planificat prou, si s'ha estat prou estricte i previsor en el confinament o si hi havia poc marge per fer alguna cosa més amb els mitjans que tenim. Per aterrar el debat us anirà bé recuperar el 30 minuts que TV3 va emetre diumenge, Dins del coronavirus, on es relata des de dins com es preparaven professionals i responsables. El podeu recuperar aquí.

 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1889 es va inaugurar a París la Torre Eiffel, un dels monuments més icònics del planeta i símbol indiscutible de la capital de França. En aquesta informació expliquem alguns detalls sobre aquest gegant de ferro de 300 metres. Si no teniu vertigen, pujar-hi és tota una experiència.

 L'aniversari

El 31 de març de l'any 1972 naixia a Santiago de Xile el director de cine Alejandro Amenábar. De petit, i a causa del cop d'estat contra Allende, la seva família es va traslladar a Madrid -el pare era xilè. Les seves pel·lícules, sobretot les primeres, incorporen elements com el flash back i els somnis i ha excel·lit en el thriller. Tesis, Abre los ojos, The Others i Mar adentro són els seus films més celebrats i premiats. Té vuit premis Goya i un Óscar. Aquí podeu veure senceraTesis, el primer gran èxit. L'any passat va ser un dels directors de moda i també blanc de les crítiques per Mientras dure la guerra  amb la història de Miguel de Unamuno i la Guerra Civil.  
 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l