Colau assegura que 143 residències de Barcelona tenen algun positiu per coronavirus

L'alcaldessa de Barcelona denuncia falta de material i personal als geriàtrics de la ciutat

Colau, durant la compareixença
Colau, durant la compareixença | ND
27 de març del 2020
Actualitzat a les 18:34h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat a la Generalitat un increment dels recursos humans i materials per a les residències de gent gran a la ciutat. "Hi ha una manca de musculatura", ha assegurat l'alcaldessa en relació a la capacitat del Departament d'Afers Socials. Clau ha xifrat en 143 els positius detectats en residències i 54 els morts, un de cada quatre dels que hi ha hagut a la ciutat, amb un total de 213.

En total a la ciutat hi ha 255 residències de gent gran en les quals hi ha 20.000 residents. Colau ha assegurat que l'Ajuntament té constància de residències que han trucat directament a la Unitat Militar d'Emergències per fer tasques de desinfecció, sense passar per les administracions.

L'alcaldessa assegura que l'Ajuntament posa a disposició del Govern "tots els seus recursos" i demana més "lideratge" de la Generalitat, si cal sumant el suport d'altres departaments al d'Afers Socials.

Colau ha demanat estudiar totes les "possibilitats" d'intervenció però ha avançat que és complicat traslladar la gent gran fora de les residències. En cas que finalment s'opti per aquesta via, però, es pensa en residències universitàries o pisos turístics. "El que manca no són els quipaments sinó un pla integral clar", ha apuntat la regidora de Salut, Gemma Tarafa.

Rebaixa de preu dels enterraments
L'Ajuntament de Barcelona ha demanat autorització a la Generalitat per poder fixar en 2.450 euros el preu unitari dels serveis funeraris a la ciutat durant la crisi del coronavirus. El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha fet pública la iniciativa en una roda de premsa aquest divendres, i ara el seu impuls depèn del Govern.

La Generalitat ha anunciat avui l'aprovació d'un decret per limitar el preu dels enterraments. Badia ha valorat que era "imprescindible" regular els costos i garantir un servei assequible. La proposta municipal estableix un preu de 1.900 euros pels serveis previs a la inhumació, la qual cosa representa una rebaixa de dos terços respecte del que es paga actualment a la ciutat. El cost dels serveis que presten directament els cementiris seria de 550 euros. En total, docs, els 2.450 euros proposats.

El decret de la Generalitat habilita les administracions a intervenir serveis privats. A la ciutat operen tres funeràries que s'encarreguen del trasllat a tanatoris i cementiris. El 70% de persones que contracten els serveis ho fan a través d’assegurances.

En el marc del decret de la Generalitat, l'Ajuntament assignarà cada hospital a una funerària per agilitzar tràmits i a partir d'aquí cada família podrà decidir si opta per inhumació o incineració i si contracte el servei bàsic o vol pagar per complements.

Badia ha assegurat que la informació es farà arribar a tota la ciutadania i ha confiat en la col·laboració de les empreses funeràries. Si aquestes no compleixen, està pevist que s'habiliti un règim sancionador.

La proposta arriba tot just un mes després que el ple de Barcelona ratifiqués la privatització total de Serveis Funeraris de Barcelona SA, amb el vot de Barcelona en Comú, el PSC, ERC i el PP. L'empresa gestiona quatre tanatoris a Barcelona i presta més de 14.000 serveis funeraris a l'any. Fins a la votació, el 85% del capital de la companyia està controlat per la funerària privada Mémora. Amb tot, el govern de Colau va defensar que la decisió no implicava fer marxa enrere en la creació d'una nova funerària pública.

79 agents positius i 383 confinats

En la mateixa roda de premsa, el tinent d'alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, ha informat que ja hi ha 79 agents de la Guàrdia Urbana que han donat positiu pe coronavirus i 38 més que estan aïllats per prevenció.

Batlle també ha respost la petició dels Bombers de Barcelona, que recentment han denunciat sentir-se "infrautilitzats" durant la crisi. L'Ajuntament ha anunciat que es destinaran efectius del cos al centre de coordinació del Projecte Pavellons al Parc Sanitari Pere Virgili i als hotels amb llits destinats a abordar la crisi. ​Els bombers també col·laboraran en la prestació de serveis funeraris.

També es faran serveis a demanda per desinfectar residències i seran presents al pavelló 7 de la Fira de Barcelona, destinat al confinament de persones sense sostre. El pavelló ja acull 205 persones i Batlle ha anunciat que s'ampliarà fins a les 450 places.



Arxivat a