L'Estat rectifica i prorroga quinze dies el confinament d'Igualada i la conca d'Òdena

El BOE publica al vespre la decisió del govern espanyol, que no endureix les condicions del tancament territorial en els termes que demanava el Govern

Un dels accessos a Igualada amb un cotxe obligat a retrocedir cap a la capital de l'Anoia
Un dels accessos a Igualada amb un cotxe obligat a retrocedir cap a la capital de l'Anoia | ACN
26 de març del 2020
Actualitzat a les 21:59h
Nou gir en la polèmica pel confinament d'Igualada i la conca d'Òdena. Si bé el govern espanyol, a primera hora d'aquest dijous, ha rebutjat el confinament total i la pròrroga del tancament territorial a Igualada i la conca d'Òdena, al vespre el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat l'autorització de la pròrroga. Tot i això, l'executiu liderat per Pedro Sánchez no accepta l'enduriment de les condicions del confinament en les termes que va demanar ahir el Govern a través d'una resolució signada per Alba Vergés, consellera de Salut, i Miquel Buch, titular d'Interior.

En la nota matinal, el govern espanyol reiterava que en tot moment ha seguit les recomanacions de l'OMS i que ha adoptat les mesures més dràstiques d'Europa i de les més dures del món. A més, feia una crida "a la unitat d'acció entre les administracions" i insisteix en la seva "voluntat constant de coordinació i col·laboració amb les comunitats autònomes en la seva lluita contra la pandèmia". Quinze hores després, però, l'Estat ha acabat autoritzant la pròrroga del confinament de la zona.

Fonts governamentals veuen com una certa "victòria" la decisió publicada al BOE en la mesura que suposa una rectificació del comunicat matinal i també contradiu les paraules del màxim responsable tècnic contra el virus, Fernando Simón, que ha posat en dubte el funcionament del confinament a Igualada. La mesura és vigent des del 13 de març i, si l'Estat no hagués autoritzat la pròrroga, la Generalitat hauria aixecat els controls.

Un zona amb una taxa de mortalitat molt elevada

Ahir el Govern va anunciar que el confinament d'Igualada i la conca d'Òdena s'allargaria durant quinze dies més i que seria més restrictiu. El confinament, a nivell tècnic, es volia que fos de fase dos: això volia dir que tindria un component perimetral -com fins ara- però també implicaria que la ciutadania no pogués sortir de casa si no és per fer activitats "essencials i imprescindible", segons van detallar els consellers Vergés i Buch en roda de premsa. La mesura, abans però, havia de ser ratificada pel govern espanyol.

El conseller d'Interior va apuntar que la taxa de mortalitat per coronavirus a la conca d'Òdena és de 63,1 morts per cada 100.000 habitants, molt per sobre de les 6,9 víctimes per cada 100.000 persones que hi ha de mitjana a Catalunya. De fet, la dada és encara més preocupant que a la Llombardia, el focus italià de la pandèmia, on la mitjana és de 41,6 morts per cada 100.000 habitants. La resolució per la qual es proposava aquest confinament anava dirigida al poder judicial i també cap al espanyol, que és l'autoritat competent per decretar-lo en virtut de l'estat d'alarma.

El tancament d'aquesta zona del país és vigent des del dijous 12 de març, perquè s'hi va detectar un brot -a partir, en concret, d'un dinar massiu celebrat el 28 de febrer amb presència de personal de l'Hospital d'Igualada-, i encara no té data per acabar-se. En un principi, la previsió és que durés dues setmanes, tot i que les autoritats locals ja comptaven que es podria allargar. "Es tracta de protegir la població", va apuntar Buch.