ERC guanyaria les eleccions al Parlament, segons el CIS

El PSC seria segona força, molt per davant de JxCat, mentre que just per darrere se situarien els comuns, Cs i la CUP

Pere Aragonès i Roger Torrent, a un míting d'ERC.
Pere Aragonès i Roger Torrent, a un míting d'ERC. | ACN
25 de març del 2020
Actualitzat a la 13:45h
ERC guanyaria les eleccions al Parlament si es fessin ara. Així ho apunta el baròmetre de març del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que excepcionalment reforça les enquestes a Catalunya arran de l'anunci d'eleccions un cop s'aprovin els pressupostos -un horitzó ara aturat, a causa del coronavirus-. El sondeig no fa pronòstic de vot, però sí que apunta que, en la combinació entre intenció directa de vot i simpatia per partits, ERC és el més esmentat, per un 24,1%.

El CIS coincideix amb el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) fet públic divendres, per bé que aquest apuntava a què el marge sobre JxCat, que seria segona força, seria limitat. L'ens demoscòpic estatal, en canvi, apunta que el PSC seguiria els republicans, amb el 18,9% de vots -també com a intenció directa+simpatia-, molt per davant de JxCat, amb l'11,3%.

Just després se situarien els comuns, amb 9,4%, seguits per Cs (6%), la CUP (4,6%), el PP (3,7%) i Vox (1,5%). Les enquestes es van fer des de l'1 de març -just abans dels primers morts per l'epidèmia- fins al 13 de març, dia de l'anunci de l'estat d'alarma. A Catalunya s'hi ha reforçat la presència amb 1.410 entrevistats.

Preguntats directament per quin partit voldrien que governés Catalunya, el resultat és similar, amb un 23,1% que cita ERC, un 18,9% optaria pel PSC i, més lluny, un 11,9% esmenta per JxCat i un 10,3%, els comuns. Pel que fa als líders, però, el president dels republicans, Oriol Junqueras, és l'únic que aprova (5,2) i té millors valoracions que la seva formació.

Un 29,5% dels enquestats a Catalunya el voldria com a nou president de la Generalitat, més de sis punts per sobre dels que citen ERC. Miquel Iceta, en segon lloc, es queda en un 15,7%. Pel que fa a JxCat, però, es posa sobre la taula només Quim Torra, qui ja ha dit que no vol repetir en el càrrec i que rep un 7% dels suports, en el CIS.

Pel que fa a la gestió del president català, un 13,2% creu que ha estat bona o molt bona, un 31,2% la considera regular i un 51,2%, dolenta o molt dolenta. En relació al Govern, la gestió ha estat bona o molt bona per un 12,8% dels enquestats, regular per un 42,2% i dolents o molt dolenta per un 41,5%. La visió, per tant, és menys negativa que la del president.

Finalment, un 50,6% de catalans creu que la independència és la primera o segona problemàtica del país, per davant de l'atur (23,1%) o els problemes econòmics (21,9%). ERC és el partit més citat conforme té més capacitat per arribar a acords amb l'Estat (32,5%), fins i tot per sobre de PSC (19,4%) i comuns (8,4%), així com és el que té millors líders (27,7%), defensa millor els interessos de Catalunya (26,9%) o està més capacitat per governar (26,4%), segons els enquestats.

Sánchez, reforçat a nivell estatal

Pel que fa a nivell estatal, les expectatives electorals del PSOE van créixer durant aquests primers dies de gestió de la crisi del coronavirus. El baròmetre pronostica que els socialistes creixerien del 28% de vots aconseguits al novembre fins al 31,9%, a molta distància del PP, que cauria del 20,8% al 19,6%. 

Per darrere, Vox mantindria un suport molt similar al de les últimes eleccions, amb un 14,8% de vots, mentre que Podem igualaria el que va obtenir llavors, un 12,9%. Ciutadans, al contrari del que semblava en l'anterior baròmetre, no recuperaria massa terreny, creixent tan sols d'un 6,8% a un 7,2%, malgrat el canvi de lideratge d'Albert Rivera per Inés Arrimadas. Les forces d'esquerres estatals, per tant, s'imposarien amb un 46% de suports -incloent l'1,2% de Més País-, per davant de les dretes, amb un 41,6%.

En relació al resultat d'unes estatals a Catalunya, el CIS apunta que tant ERC com JxCat perdrien més d'un terç dels vots en unes noves eleccions generals, caient fins al 2,4% i l'1,2%, respectivament, a nivell estatal, i la CUP també retrocediria de l'1% al 0,5%. Unes dades que contrasten amb el CEO, que apuntava a què, en aquests eventuals nous comicis estatal, ERC podria créixer i JxCat i la CUP mantindrien suports.