ÀUDIO ANÀLISI «Els sanitaris estan posant la salut dels altres per davant de la pròpia»; per Sara González

La redactora de NacioDigital analitza l'actualitat de la crisi sanitària provocada pel coronavirus

1200_1584535706Captura_de_Pantalla_2020-03-18_a_les_13.48.10
1200_1584535706Captura_de_Pantalla_2020-03-18_a_les_13.48.10
24 de març del 2020
Actualitzat a les 19:37h

212 persones que viuen a 70 residències de gent gran a Catalunya estan contagiades de coronavirus. Formen part del col·lectiu de persones més vulnerables davant d’una crisi que està deixant al descobert que, si hi ha una estructura d'Estat que mai s'ha de retallar, aquesta és la sanitat, que vetlla per la vida de tots plegats. Des del nostre principi, fins a la nostra fi. I el sistema és tot: des dels centres hospitalaris, a sociosanitaris, centres de dia i atenció domiciliària i de dependència.

Passada la situació d'emergència, tocarà analitzar a fons com de profunda va ser la queixalada de les anomenades polítiques d'austeritat i com les residències de gent gran són la baula més dèbil. Tant pel que fa a la falta de places públiques com a infraestructures, però també les condicions precàries dels professionals. La salut no pot ser, en cap cas, un negoci.

A hores d’ara, hi ha 1.300 professionals sanitaris contagiats per coronavirus, i molts d'ells han posat la salut dels altres per davant de la pròpia malgrat haver de treballar en situacions de risc i sense els equips de protecció perquè van arribar tard. Ells estan sent el veritable exèrcit. Els aplaudim a tots ara i els seguirem aplaudint perquè l'abatiment no els faci defallir davant la impagable feina que fan.

Però quan passi la crisi, també els haurem de fer costat per obligar les institucions a retre comptes i reforçar des de l'hospital més gran, al més petit. Des del cirurgià, a l'auxiliar. Des d’aquella sala de parts del primer plor de la vida a aquella residència d’un darrer tram que ha de ser tan digne com el primer.