El Govern redueix a la meitat el cànon de l'aigua fins a finals de maig

L'executiu modifica el decret per fer front al coronavirus i crea una borsa de voluntaris dins del funcionariat per reforçar salut, protecció civil i seguretat

Reunió telemàtica del Govern del 24 de març del 2020.
Reunió telemàtica del Govern del 24 de març del 2020. | Govern
24 de març del 2020
Actualitzat a les 14:03h
El Govern ha aprovat aquest dimarts un decret que modifica les actuacions legals previstes per fer front al coronavirus. Una de les mesures incloses, segons ha explicat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, és la reducció a la meitat del cànon de l'aigua entre l'1 d'abril i el 31 de maig per alleugerir la càrrega sobre els usuaris en la crisi sanitària pel coronavirus. El decret també inclou la creació d'una borsa de voluntaris entre els treballadors públics per tal de reforçar salut, seguretat i protecció civil.

En concret, el text incorpora una reducció del 50% del cànon de l'aigua per a tots els usuaris domèstics i també per als usuaris industrials (i activitats econòmiques) i ramaders. Als contribuents domèstics que ja gaudeixin de la tarifa social del cànon de l’aigua se'ls aplicarà un tipus de gravamen de zero euros per a tots els trams de consum. Fins ara s'aplicava al primer tram o tram de consum bàsic.

El text inclou l'ampliació de les indemnitzacions a aquelles empreses que no facin expedients de regulació d'ocupació (ERO) i expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), i també eixampla la línia d'avals a través de l'Institut Català de Finances (ICF).

Augment dels contagis

Espanya suma en les darreres 24 hores 514 morts i 6.584 contagiats més. El balanç total és ja de 2.696 morts i 39.673 persones diagnosticades. En els darreres dies, el Centre de Coodinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha advertit que encara no s'ha arribat al pic. L'increment de contagis és avui del 20% i, segons ha especificat Fernando Simón, la xifra d'hospitalitzacions és de 22.762 persones, és a dir, quasi la meitat dels infectats. L'augment de casos es concentra, especialment, a Madrid i Catalunya. 

Del total de les persones infectades, 2.636 estan ingressades a les UCI mentre que 3.794 han superat ja el virus. Una de les dades més significatives és que hi ha 5.400 professionals sanitaris contagiats, fet que provoca tensions del sistema hospitalari en algunes zones. Les autoritats porten dies alertant que el sistema pot entrar en "col·lapse" o bé en "estrès màxim" en les properes hores.