Aragonès mobilitza el teixit industrial català per fer front al coronavirus

L'executiu posa en marxa un grup de treball liderat per Economia amb l'objectiu d'aprofitar tot el múscul per produir subministraments des de dins del país

24 de març del 2020
Actualitzat a la 13:31h
El Govern ha posat en marxa aquest dimarts un grup de treball per impulsar la mobilització de la indústria catalana amb l'objectiu d'aprofitar tot el teixit del país en la línia de produir subministraments des de dins del país per fer front al coronavirus. El grup està pel vicepresident Pere Aragonès i també inclou la direcció general de Promoció Econòmica, destinada a mobilitzar la indústria de defensa sanitària, segons l'executiu.

La iniciativa també estarà integrada per representants de les conselleries de Salut, Empresa i Coneixement i Treball, Afers Socials i Famílies. La primera trobada tindrà lloc aquest dimarts a les 18.30, per videoconferència i liderada per Aragonès. El grup de treball arriba en un moment en què bona part dels subministraments estan supeditats a l'Estat arran de la situació d'estat d'alarma vigent des del 14 de març.

Producció interna

Una de les bones notícies de les últimes hores ha estat la homologació de respiradors fets amb 3D a Catalunya. Es va anunciar aquest cap de setmana i la producció ja està en marxa. A mitjans de setmana, els respiradors 3D que s'han dissenyat a Catalunya per atendre pacients greus de coronavirus començaran a arribar a les Unitats de Cures Intensives (UCI) dels hospitals. Aquesta és la previsió que fa Manel Balcells, comissionat de salut de l'institut tecnològic Leitat, impulsor del projecte.

Balcells ha explicat a NacióDigital que, en aquests moments, s'estan començant a fabricar les peces que fan falta per muntar els respiradors. En aquest aspecte, la impressió 3D ha estat clau per materialitzar el disseny. Algunes de les peces es poden adquirir al mercat, però en altres casos es requereixen les impressores per fabricar-los. "Els respiradors començaran a estar enllestits s'aquí a un parell o tres de dies i aniran directament a les UCI", explica Balcells. "Ara estem identificant les capacitats de producció i proveïment que tenim", afegeix el gerent de Leitat, Jordi Rodríguez.

Augment dels contagis

Espanya suma en les darreres 24 hores 514 morts i 6.584 contagiats més. El balanç total és ja de 2.696 morts i 39.673 persones diagnosticades. En els darreres dies, el Centre de Coodinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha advertit que encara no s'ha arribat al pic. L'increment de contagis és avui del 20% i, segons ha especificat Fernando Simón, la xifra d'hospitalitzacions és de 22.762 persones, és a dir, quasi la meitat dels infectats. L'augment de casos es concentra, especialment, a Madrid i Catalunya. 

Del total de les persones infectades, 2.636 estan ingressades a les UCI mentre que 3.794 han superat ja el virus. Una de les dades més significatives és que hi ha 5.400 professionals sanitaris contagiats, fet que provoca tensions del sistema hospitalari en algunes zones. Les autoritats porten dies alertant que el sistema pot entrar en "col·lapse" o bé en "estrès màxim" en les properes hores.