Més de 800 voluntaris s'organitzen per produir material i lliurar-lo esterilitzat als hospitals

La iniciativa Omplim els magatzems! ofereix indicacions per fabricar a casa productes sanitaris, cosint-los o amb impressores 3D, i el prepara i cedeix llest a centres sanitaris d'arreu del país

Una mascareta feta per una voluntària d'Omplim els magatzems!.
Una mascareta feta per una voluntària d'Omplim els magatzems!. | @OmplimM
24 de març del 2020
Actualitzat a les 16:41h
Un dels principals dèficits del sistema sanitari català és la manca de material de prevenció o de tractament dels pacients, a causa de la gran quantitat de malalts de coronavirus. És per això que ha sorgit una iniciativa per coordinador tots aquells voluntaris que siguin manetes i tinguin coneixements de costura o impressores 3D, per tal de coordinar els esforços per crear aquest material, esterilitzar-lo i fer-lo arribar als hospitals i altres centres de salut.

Es tracta d'Omplim els magatzems!, que ja compta amb més de 800 persones organitzades arreu del país. S'hi troben des de persones vinculades amb el món de la sanitat, professionals de l'enginyaria i les tecnologies o dones grans amb un passat o afició com a modistes, segons relata Pol Molas, un dels coordinadors. Les imatges de metges i infermers vestint bosses de plàstic com a bata va motivar que diverses persones s'impliquessin per mirar d'abastir de material, però de forma professional, de forma coordinada i tenint en compte les mesures d'higiene i control de qualitat i limitant el transport per evitar contribuir en les infeccions.

A partir d'aquí, desenes de voluntaris s'hi han anat apuntant, bàsicament a través de les xarxes socials, i ara s'estan organitzant en funció de les regions sanitàries o, en zones molt poblades, de l'hospital de referència. Allò més senzill és la confecció d'equips de protecció individuals com mascaretes o bates, pel qual cal saber cosir, o també ulleres, però perfils més tecnològics amb impressores 3D també s'encarreguen de construir respiradors o altres components.
 
Aquelles persones que s'hi apunten reben patrons i indicacions de quins procediments i materials usar per a cada confecció, per fer-la "amb qualitat i eficiència i tot homologable a nivell mèdic, que no es faci amb cert material que, quan s'esterilitzi a determinada temperatura, es fongui", explica a NacióDigital Pol Molas. Altra manera de col·laborar és fent donatius -a través de Sanitaris per la República- o cedint matèria primera, ja siguin teixits de cotó o plàstics per a impressió 3D, entre d'altres.

Cada grup s'organitza autònomament, tot i que amb dinàmiques similars, amb perfils molt diferents. "Un de comú és el de la dona jubilada que sap cosir, però també sorgeixen a vegades 20 voluntaris d'un poble", segons Molas. Per evitar trencar el confinament, el responsable de cada zona s'encarrega de repartir el material entre els voluntaris i recollir els productes elaborats per portar-los a esterilitzar allò on hi hagi equips per fer-ho, com clíniques que els cedeixin. Finalment, s'encarrega de portar-ho als centres sanitaris.
Tot plegat per evitar que aquesta activitat contribueixi a propagar el coronavirus, que entrin als hospitals materials no ben esterilitzats o que, sense els patrons adequats, els voluntaris individuals elaborin productes que no siguin aprofitables -amb plàstics que no poden ser esterilitzats, per exemple. Per ara, segons informa Sanitaris per la República, entre les dues iniciatives han repartit 136 màscares, 2.200 barrets, 3.600 bates, 2.910 guants, 8 ulleres i 8 monos.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ja va anunciar que els mateixos hospitals, en col·laboració amb determinades empreses fabricarien respiradors amb impressores 3D a partir d'aquest dilluns, els quals arribaran a mitjans de setmana. Alguns professionals de les Terres de l'Ebre també han imprès pantalles facials en 3D, així com també a la Garrotxa.