Sánchez prepara la ciutadania per al pitjor escenari

El president del govern espanyol defensa la gestió feta per Espanya de la crisi sanitària i avisa que cal frenar els contagis per "guanyar temps"

El president del govern, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador llla, aquest dissabte
El president del govern, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador llla, aquest dissabte | ACN
21 de març del 2020
Actualitzat a les 23:10h
Una compareixença sense novetats, per defensar la gestió que està fent l'estat espanyol de la crisi sanitària, però també per preparar la ciutadania per al pitjor dels escenaris. Aquest ha estat l'objectiu de la llarga declaració institucional del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha insistit que arribaran dies "molt durs" que portaran "al límit" la capacitat per resistir i pels quals la ciutadania ha d'estar "preparada psicològicament". El risc, ha dit, està a tot arreu, i ha demanat que tothom sigui conscient de la importància de quedar-se a casa. Però ni ha precisat si caldrà allargar l'estat d'alarma ni si s'hauran de prendre mesures més dràstiques. 

Sánchez ha comparegut quan es compleixen set dies de la declaració de l'estat d'alarma i amb un balanç sobre la taula de 1.326 morts i 24.926 contagis diagnosticats. Encara no s'ha assolit el pic d'infectats i el sistema sanitari està altament tensionat, especialment a la Comunitat de Madrid, Catalunya i Euskadi. De tots els afectats, 1.612 persones estan a la UCI. El president espanyol ha dit sense pal·liatius que, en els pròxims dies, hi haurà més contagiats i més morts. Són diverses les definicions que a utilitzat per a la situació: des d'una "catàstrofe per a la qual la humanitat no estava preparada" fins a "la situació més greu des de la Segona Guerra Mundial". 

Les mesures "més dràstiques d'Europa i del món"

Malgrat tot, el president del govern espanyol no ha considerat que s'hagin de prendre mesures més restrictives malgrat que hi ha territoris com Catalunya o Múrcia que demanen un confinament general i mesures més dràstiques. Sí que ha reconegut que en alguns territoris caldrà fer "més esforços", però no ha concretat ni on ni quins. També ha esquivat respondre si considera que caldria aturar la producció dels sectors no essencials i ha defensat que s'han adoptat "les més dràstiques" d'Europa i del món seguint l'estratègia fixada per l'Organització Mundial de la Salut. De fet, ha tirat pilotes fora i ha preguntat si aquells que demanen mesures més contundents es refereixen a "prohibir anar a comprar el pa" o que "una mare no pugui passejar el seu fill autista". Espanya, ha insistit, està a "l'avantguarda" de les mesures de confinament preses.

L'objectiu de la pauta marcada per l'estat d'alarma, ha precisat, és frenar els contagis per "guanyar temps". Temps per millorar la preparació i la resistencia d'un sistema de salut amb alt risc d'entrar en col·lapsa i per a què la ciència pugui trobar un tractament i una vacuna per guarir el coronavirus. En les darreres hores, el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha explicat que s'han començat a distribuir 640.000 tests ràpids, que permetrà tenir resultats entre 15 i 20 minuts, es repartiran 1,3 milions de mascaretes a professionals i pacients i es compraran 700 respiradors. 

Evita entrar en el cos a cos amb la Generalitat

De fet, sobre l'abastiment de material i les crítiques ha fet la Generalitat sobre el fet que es derivin cap a Madrid -fet que ha negat el ministre de Sanitat, Salvador Illa-, Sánchez ha respost que ningú del seu govern es dedicarà a "polemitzar" amb cap altre dirigent ni partit. "L'únic enemic que tenim és el virus. Si algú marca distància, ens aproparem, si algú eludeix la seva responsabilitat, les assumirem, si algú polemitza, nosaltres conciliarem", ha dit en un missatge clarament adreçat al president de la Generalitat, Quim Torra. 

El fil conductor de tota la compareixença ha estat la d'aconseguir que la ciutadania tanqui files amb la gestió que ha fet el govern espanyol de la crisi en un moment en què s'han obert moltes escletxes que la qüestionen. Ha recordat la bateria de mesures preses en l'àmbit sanitari, així com les econòmiques i socials. Ha defensat que s'ha buscat un "equilibri" entre les normes de protecció amb alt impacte en la vida de la ciutadania i la preservació de l'activitat econòmica. "Hem d'aplanar la corva de contagis amb moral de victòria", ha conclòs. 

Més informació en els propers minuts