L'Estat distribueix 640.000 tests ràpids, 1,3 milions de mascaretes i compra 700 respiradors

Els kits de detecció del coronavirus permetran donar resultats en 15 minuts

Vianant amb mascareta a Barcelona
Vianant amb mascareta a Barcelona | Adrià Costa
21 de març del 2020
Actualitzat a les 18:53h
Els responsables tècnics i sanitaris que estan gestionant la crisi sanitària del coronavirus han anunciat que, a partir d'aquest dissabte, es comencen a distribuir 640.000 tests ràpids que permetran obtenir resultats en un temps d'entre 15 i 20 minuts. La previsió és arribar a un milió de kits d'aquestes característiques en els pròxims dies. També es distribuiran 500.000 mascaretes per a professionals i 800.000 per a pacients i s'han comprat 700 respiradors. 

També es preveu comprar quatre robots que permetran automatitzar el sistema de detecció de Covid-19, de tal manera que es podrien fer cada dia 80.000 proves PCR, un test que detecta si hi ha presència de coronavirus a l'organisme. De moment, s'han realitzat 355.000 determinacions, entre 15.000 i 200.000 diàries.

El nou balanç de l'afectació del coronavirus a Espanya és de 1.326 les víctimes mortals -324 més que ahir- i 24.926 els contagis confirmats, segons dades del ministeri de Sanitat. En un moment en què encara no s'ha assolit el màxim pic de contagis i que el sistema de salut està fregant el col·lapse, hi ha 1.612 persones que estan a la UCI. De tots els casos que han donat positius, més de la meitat han requerit hospitalització, mentre que 2.125 persones han superat el virus. La previsió és que els contagis segueixin augmentant en els pròxims dies. 

"Ningú pot saber quan arribarem al pic, el que sí que tenim clar és que les mesures de distanciament social tindran un efecte", ha dit María José Sierra, tècnica del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, que ha hagut de substituir avui Fernando Simón perquè aquest presentava símptomes de Covid-19 però finalment ha donat negatiu en la prova. També ha insistit que les mesures d'aïllament ordenades són les adequades i s'ha mostrat convençuda que donaran fruits.

La letalitat afecta, especialment, els majors de 70 anys

La letalitat del coronavirus a Espanya, segons han precisat els coordinadors de la crisi, és del 5% dels casos confirmats. Tot i això, aquest percentatge no és real perquè no té en compte tots els contagis reals, només el que s'han pogut diagnosticar. Fins ara no s'han donat dades detallades per grups d'edat, però Sierra ha dit que això es farà en breu. N'ha apuntat ja algunes: al voltant del 50 d'hospitalitzats, ha dit, tenen més de 70 anys i el 70% dels que estan a l'UCI superen els 60 anys. Entre els menors de 30 anys, l'hospitalització és d'entre un 5% i un 10%, mentre que es rebaixa a entre l'1% i el 2% entre els menors de 20 ingressats. La letalitat, ha precisat, se situa "fonamentalment en majors de 70 anys" i "especialment en majors de 80".   

En el cas de Catalunya, han mort 122 persones i els infectats detectats són 4.203. És el segon territori de l'estat espanyol amb la situació més greu. La Comunitat de Madrid, la més afectada, acumula 8.921 contagis detectats i 804 persones que han mort, a més de l'hospitalització del 80% de les persones contagiades. Fernando Simón va reconèixer aquest divendres que s'està "restringint" el criteri per entrar en algunes UCI que es veuen desbordades.

Constitució d'un comitè científic

En les últimes hores, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha constituït el comitè científic de la Covid-19. Juntament amb el ministre Illa, ha convocat els experts per videoconferència, un equip inicial de sis científics que es preveu que s'ampliï.

Entre els primers membres del grup hi ha el cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla; el responsable del laboratori encarregat de vacunes i hemo derivats a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, Agustín Portela o el professor de Bioestadística i Epidemiologia de l'Escola Pública de Salut Pública de la Universitat de Harvard, Miguel Hernán.
 
A més, el comitè compta amb la subdirectora general d'Epidemiologia de la Generalitat Valenciana, Hermelinda Vanaclocha; la directora de la Unitat d'Investigació en Cures i Serveis de Salut de l'Institut Carles III, María Teresa Moreno-Casbas; la viròloga del Centre Nacional de Microbiología del Carles III, Inmaculada Casas; i el coordinador de Malalties Infeccioses de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears, Javier Arranz.