Espanya acumula 1.326 morts i prop de 25.000 contagis per coronavirus

En aquests moments, hi ha 1.612 persones a la UCI i 2.125 persones que s'han curat

Una veïna, passejant el gos amb mascareta
Una veïna, passejant el gos amb mascareta | Martí Urgell
21 de març del 2020
Actualitzat a les 14:53h
Nou balanç de l'afectació del coronavirus a Espanya. Ja són 1.326 les víctimes mortals -324 més que ahir- i 24.926 els contagis confirmats, segons dades del ministeri de Sanitat. En un moment en què encara no s'ha assolit el màxim pic de contagis i que el sistema de salut està fregant el col·lapse, hi ha 1.612 persones que estan a la UCI. De tots els casos que han donat positius, més de la meitat han requerit hospitalització, mentre que 2.125 persones han superat el virus. 

En el cas de Catalunya, han mort 122 persones i els infectats detectats són 4.203. És el segon territori de l'estat espanyol amb la situació més greu. La Comunitat de Madrid, la més afectada, acumula 8.921 contagis detectats i 804 persones que han mort. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va reconèixer aquest divendres que s'està "restringint" el criteri per entrar en algunes UCI que es veuen desbordades. 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va explicar aquest divendres que es treballa per garantir un subministrament estable de material a tots els centres hospitalaris, així com equips de protecció a les residències de gent gran, focus especialment sensible durant l'epidèmia i que des de la vicepresidència del govern espanyol s'ha reconegut que treballen en situació de risc. Illa també va assegurar que es treballa perquè en els pròxims dies arribin a les autonomies tests ràpids de detecció.

Constitució d'un comitè científic

En les últimes hores, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha constituït el comitè científic de la Covid-19. Juntament amb el ministre Illa, ha convocat els experts per videoconferència, un equip inicial de sis científics que es preveu que s'ampliï.

Entre els primers membres del grup hi ha el cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla; el responsable del laboratori encarregat de vacunes i hemo derivats a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, Agustín Portela o el professor de Bioestadística i Epidemiologia de l'Escola Pública de Salut Pública de la Universitat de Harvard, Miguel Hernán.
 
A més, el comitè compta amb la subdirectora general d'Epidemiologia de la Generalitat Valenciana, Hermelinda Vanaclocha; la directora de la Unitat d'Investigació en Cures i Serveis de Salut de l'Institut Carles III, María Teresa Moreno-Casbas; la viròloga del Centre Nacional de Microbiología del Carles III, Inmaculada Casas; i el coordinador de Malalties Infeccioses de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears, Javier Arranz.