Torra crida la ciutadania a «no tenir por» i alerta que el confinament es pot allargar

El president, en una entrevista a l'Info-K de TV3 i en resposta a preguntes dels nens, no posa data a la tornada a l'escola

Quim Torra, aquesta setmana a la Casa dels Canonges
Quim Torra, aquesta setmana a la Casa dels Canonges | ACN
20 de març del 2020
Actualitzat a les 21:02h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assenyalat aquest vespre en una entrevista al programa Info-K de la televisió pública catalana que la ciutadania no ha de tenir "por" -i sí "respecte"- a la crisi sanitària generada pel contagi de coronavirus, i ha avisat que el confinament es pot allargar. "Potser més de quinze dies", ha apuntat en referència als càlculs inicials. Torra ha respost una vintena de preguntes formulades per nens de tot el país, que li han demanat quan es reprendran les classes ordinàries. Encara no hi ha resposta concreta a l'espera de com evoluciona la crisi.

"Ens en sortirem. Les persones podran mantenir sous i llocs de treball. Si tenen situació de vulnerabilitat, potser hauran d'endarrerir el pagament de lloguers i impostos. Això ho farem. El més important és que ens cuidem", ha apuntat Torra, que ha insistit que les proves només s'han de fer a les persones que presenten símptomes, com va ser el seu cas. De fet, el president segueix confinat a la Casa dels Canonges després d'haver donat positiu en la prova que es va fer dilluns d'aquesta setmana.

Demanda de material

El president ha assenyalat a Catalunya Ràdio que els hospitals catalans necessiten una arribada "massiva" de material sanitari abans de dilluns per fer front a la crisi del coronavirus. "La majoria dels directors de centres hospitalaris ens diuen que tenen material de protecció per als propers tres dies. La gestió del material genera angoixa. Esperem que fins dilluns arribi un estoc massiu, i així en les properes setmanes no haguem de patir. I també ens preocupa molt el tema dels respiradors", ha indicat el dirigent independentista, en referència a la maquinària necessària per assistir la respiració dels pacients de coronavirus en estat més greu.

El dirigent independentista ha assenyalat que estan en contacte permanent amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, amb qui s'ha acordat que el material arribi abans de dilluns als hospitals catalans. La compra centralitzada dels estocs, segons Torra, "complica" l'arribada dels equipaments de protecció individual que necessiten els sanitaris i també a les residències d'avis, un dels focus més perillosos que s'han detectat durant les últimes setmanes, i que ara ja és prioritari.

El repartiment del material ha estat un dels principals focus de tensió entre la Generalitat i l'Estat. La Guàrdia Civil, tal com va avançar NacióDigital, ja intervé per controlar el repartiment, que va deixar sense abastiment immediat centres que l'estaven esperant. El Govern va exigir explicacions al ministre Illa, que aquests dies ha estat en contacte telefònic tant amb Alba Vergés, consellera de Salut, com amb Torra. La Generalitat ja ha mobilitzat metges jubilats i estudiants d'últim any per reforçar el sistema. La prioritat és evitar el "col·lapse" la setmana vinent.

Com a Madrid, amb cinc dies de retard

A Catalunya, els casos de coronavirus estan creixent com a Madrid, però amb cinc dies de diferència. El nombre d'afectats va començar abans a la capital espanyola, cosa que provoca que, en nombre absolut de contagiats, vagi molt per davant. Ara bé, la situació canvia si, en lloc de comparar-ho segons els dies reals, es fa posant com a punt de partida aquell dia en què tots dos territoris van assolir els 49 casos (dia 0), cosa que a Catalunya va passar el 8 de març i, a Madrid, cinc dies abans.

Aquest canvi de punt de vista és essencial, ja que, en els dotze dies posteriors a aquell punt, el nombre de casos detectats a Catalunya ha arribat als 3.270. A Madrid, entre el 3 i el 15 de març, s'hi va informar de 3.544 contagis. Les dues línies, a més, se superposen quasi en cada moment, cosa que implica que, si es manté aquesta tendència, el nombre d'infectats a Catalunya se situarà lleugerament per sota dels 7.000 el dilluns. Això explica els temors del Govern, més veient el desbordament de la sanitat de la capital espanyola, on ja no es descarta el confinament.

Caldrà estar atents a l'evolució dels propers dies per saber si Catalunya també segueix el mateix camí en defuncions. I si fos així, seria una notícia pèssima, perquè a partir del dia 12, la quantitat diària de morts a Madrid es va disparar, amb 126 només aquell dia i 142 més al cap de dos dies. Ara mateix hi ha 98 malalts greus a Catalunya per coronavirus, però caldrà veure si al cap de setmana hi ha tantes defuncions com les que, en el seu moment equivalent, hi va haver a la capital espanyol.

Carta a Europa

Torra ha enviat una carta a les principals institucions europees per explicar la petició de confinament de Catalunya que ha traslladat des de fa una setmana a Sánchez. El president ha anat enviant missatges al president del govern espanyol, però no ha obtingut resposta. Segons el dirigent independentista, la situació és d'extrema gravetat, i pot empitjorar si no es prenen decisions: "O seguim com fins ara, o la vida". "Cada dia que passa la nostra situació és més difícil", ha indicat Torra, que ha alertat que el sistema sanitari entrarà en "estrès màxim" el cap de setmana i pot "col·lapsar" la setmana vinent, en la línia del que va advertir ahir el Govern.

En les cartes el president assegura que s'està seguint en tot moment el consell dels experts, i és per això que s'ha demanat el confinament total de Catalunya, una qüestió que ha tensat la relació entre la Generalitat i l'Estat. Torra s'ha queixat que el decret de l'estat d'alarma no va ser elaborat en col·laboració amb les comunitats autònomes, però ha donat per fet que serà a la reunió de presidents regionals amb Sánchez, que serà diumenge. Fins ahir, la decisió de ser-hi present encara no estava presa.
 

Carta de Quim Torra al president del Consell Europeu by naciodigital on Scribd