El Govern reclama utilitzar les aplicacions sobre el coronavirus per descongestionar el 061

Salut demana alliberar el 061 per als casos que presentin símptomes greus o que no puguin descarregar-se eines mòbils com "Stop Covid-19" o "La meva salut"

L'aplicació de Salut per controlar els símptomes de coronavirus.
L'aplicació de Salut per controlar els símptomes de coronavirus. | Adrià Costa
19 de març del 2020
Actualitzat a les 19:24h
El Govern ha avisat aquest dijous que la sanitat entrarà en "estrès màxim" aquest cap de setmana per la crisi del coronavirus. Les persones infectades continuen augmentant i també ho fan els morts, i així continuarà en els propers dies, segons les autoritats. És per això que des de l'executiu català s'insta la ciutadania a fer servir les aplicacions que s'han posat en marxa per detectar els símptomes del covid-19, sense necessitat de trucar al 061 ni anar presencialment als centres sanitaris.

A banda del 061, que s'ha d'utilitzar únicament en cas de presentar símptomes greus del coronavirus i no per consultes o emergències, el Departament de Salut va llançar ahir una aplicació mòbil perquè els ciutadans puguin, a partir d'un test adaptat, saber què fer en cas de símptomes lleus o greus del coronavirus. La saturació que pateix ara el 061 es pot mitigar utilitzant aquesta aplicació i per això el Govern insta els ciutadans a què l'utilitzin si tenen sospites d'estar infectats pel virus. A hores d'ara més de 110.000 persones ja s'hi han registrat i aquí us expliquem com funciona

En cas de consultes i tràmits, també hi ha l'opció de La meva salut, un portal digital que permet fer-los sense necessitat d'anar presencialment al CAP. L'objectiu, de nou, evitar les gestions presencials que facilitin la propagació del virus i deixar els hospitals lliures per les persones afectades. Amb La meva salut es poden fer consultes al metge, consultar i descarregar resultats informes, proves o diagnòstic o plans de medicació. El Departament de Salut ha habilitat el telèfon 900.053.723 (de dilluns a divendres de 8 a 20h) i aquest enllaç per registrar-s'hi.

Aquestes dues aplicacions volen actuar com a filtre per descongestionar el 061, que ha de quedar alliberat per aquella gent amb símptomes greus o que no té accés a baixar-se i interactuar amb les aplicacions. A banda, també hi ha tota la informació actualitzada sobre el coronavirus, així com les respostes als dubtes que puguin sorgir, al canal de Salut i a les xarxes socials de Twitter, Facebook i Instagram

Cal un confinament total

El Govern ha avisat que, sense un confinament total, la setmana vinent el sistema sanitari pot "col·lapsar". Ja s'han començat a derivar pacients a la sanitat privada, que amb el decret de l'estat d'alarma està a disposició del sistema públic de salut per combatre la crisi del coronavirus. Meritxell Budó, portaveu del Govern, ha assenyalat que s'estan derivant casos a la sanitat privada, i ha insistit en el confinament.

"Estem a les portes del cap de setmana, i volem insistir que és importantíssim el confinament. És exemplar el que estan fent les catalanes i els catalans. Som conscients del que significa, hi ha molta gent que està patint per les conseqüències econòmiques. No entenem la lentitud del govern espanyol a l'hora de prendre mesures més eficients", ha apuntat la consellera. A més d'utilitzar la sanitat privada, la Generalitat incorporarà estudiants de medicina i metges jubilats per lluitar contra el coronavirus.