El Govern avisa que la sanitat entrarà en «estrès màxim» el cap de setmana

L'executiu alerta que, si no hi ha confinament total, el sistema pot "col·lapsar" a partir de la setmana vinent; ja hi ha casos que s'estan derivant a la sanitat privada

Una ambulància a l'entrada de l'hospital d'Igualada.
Una ambulància a l'entrada de l'hospital d'Igualada. | ACN
19 de març del 2020
Actualitzat a les 20:14h

El Govern diposa d'un informe d'epidemiòlegs segons el qual només reduint contactes i contagis el sistema sanitari "aguantarà". És per això que la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha reclamat aquest dijous el confinament total si no es vol que el cap de setmana el sistema entri en "estrès màxim" i en "col·lapse" a partit de la setmana vinent. Budó ha assenyalat que s'estan derivant casos a la sanitat privada, que ja està controlada pel sistema públic, tot i que no s'ha concretat a quins centres s'estan derivant pacients i quins recursos s'han hagut d'activar.

"Estem a les portes del cap de setmana, i volem insistir que és importantíssim el confinament. És exemplar el que estan fent les catalanes i els catalans. Som conscients del que significa, hi ha molta gent que està patint per les conseqüències econòmiques. No entenem la lentitud del govern espanyol a l'hora de prendre mesures més eficients", ha apuntat la consellera de la Presidència, que ha comparegut amb la companyia telemàtica de Miquel Buch -Interior- i Alba Vergés -Salut-.

Buch ha indicat que ja hi ha hagut 16 detencions de persones que s'han saltat les mesures incloses dins l'estat d'alarma, i s'han produït 1.345 denúncies pel mateix cas. S¡ja procedit a 4.549 identificacions de vehicles que no han fet cas de les indicacions, i més de 6.000 persones han estat identificades. El conseller ha demanat el confinament de tots els catalans. "Ho hem de fer per coherència, per rigor. Si no ho fem, els Mossos d'Esquadra i les policies locals vetllaran per què es faci", ha insistit.

Més recursos al sistema

Vergés, des del Departament de Salut, ha remarcat el mateix missatge. "És el millor per protegir-nos de forma individual. El nostre sistema sanitari es tensionarà enormement, i també els professionals que hi treballen. Només el compliment de les mesures contribuirà a capacitar el sistema per assumir l'escalada de casos greus i crítics. En el millor dels escenaris necessitarem maximitzar la nostra força professional", ha apuntat la consellera, en referència a les mesures que s'estan prenent.

S'estan recuperant metges i infermers, i també s'estan mobilitzant estudiants d'últim any de carrera -tant d'Infermeria com a Medicina- per tal d'entrar a treballar immediatament. La nova promoció del 2019 ha rebut un formulari d'inscripció per engruixir el sistema assistencial, i ja s'estan tramitant propstes. També s'estan incloent metges jubilats per col·laborar en aquesta situació. En els últims anys s'han jubilat més de 1.500 professionals, i s'ha fet una crida per incorporar els de menys de setanta anys.

La consellera ha volgut agrair la solidaritat als estudiants. "Des del principi de l'emergència s'han sumat a la xarxa assistencial", ha apuntat Vergés. A dia d'avui hi ha 1.700 estudiants d'Infermeria d'últim any, i 970 de Medicina. S'ha demanat ajuda a les universitats per tal que alguns d'ells participin en tasques adaptades a les seves capacitats i formació. 409 nous metges podran incorporar-se al sistema. Vergés ha arribat a definir com a "brutal" la situació que vindrà.