Colau avala la recepta de Sánchez contra la crisi del coronavirus

L'alcaldessa de Barcelona reclama al govern espanyol que també apliqui una moratòria del pagament dels lloguers

Colau, durant la compareixença
Colau, durant la compareixença | ND
17 de març del 2020
Actualitzat a les 19:00h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha beneït el pla de mesures presentat aquest dimarts per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus. Colau ha demanat a les administracions que treballin juntes i ha assegurat que les mesures preses ja s'estan començant a notar. Segons l'alcaldessa, la demanda de transport públic ha baixat avui un 75% i el trànsit de vehicles privats un 50%.

Colau defensa que les administracions no apliquin la mateixa recepta que la utilitzada amb la crisi del 2008 i tinguin en compte el "biaix de classe". "No només hem de fer grans  mesures sinó també prioritzar la població més vulnerable, i això s'ha fet avui", ha dit en referència al pla de Sánchez, que mobilitza 200.000 milions d'euros i ordena una moratòria del pagament d'hipoteques.

Dels 200.000 milions anunciats per Sánchez, però, tan sols 17.000 milions seran recursos aportats per l'Estat, ja que 100.000 més seran avals i garanties públiques i els restants aspira a activar-los de recursos privats. També s'ha anunciat que es destinaran 600 milions d'euros per a serveis socials de les autonomies per garantir una major cobertura de les persones vulnerables i evitar el tallament dels subministres bàsics (aigua, llum i gas) i els serveis de telecomunicacions. 

Pel que fa als treballadors, l'executiu ha promès promoure el teletreball amb programes de suport, quan sigui possible, a les empreses. També, facilitar i agilitzar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) perquè es puguin fer reajustos de plantilla si s'aturen les produccions. 

L'alcaldessa de Barcelona ha reclamat a la Moncloa que la moratòria també afecti els lloguers. De fet, el 67,5% dels desnonaments que es van produir a l'Estat estan relacionats amb el lloguer, segons les dades del Consell General del Poder Judicial.

Menys mobilitat a Barcelona

Colau, i també el tinent d'alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, han celebrat la reducció de la mobilitat a Barcelona. Aquest dimarts la demanda de transport públic s'ha reduït un 75% en comparació amb ahir. La davallada de trànsit de vehicles privats ha estat  del 57% als accessos de la ciutat, del 58% a l'interior i del 50,8% a les rondes. 

Pel que fa a les mesures preses per l'Ajuntament, Colau ha recordat que tots els treballadors municipals continuaran rebent el sou i que l'Ajuntament mantindrà en vigor tots els contractes públics per garantir que les empreses mantenen en plantilla els seus treballadors.

Batlle també ha informat de les multes imposades per la Guàrdia Urbana a comerços i persones que s'han saltat les mesures del decret d'alcaldia que regula l'aplicació de l'estat d'alarma a Barcelona. Des que la declaració és vigent, la policia local ha aixecat 27 actes a locals comercials i ha fet 398 avisos. També ha fet 2.684 avisos a particulars i n'ha sancionat 303.

L'Ajuntament també treballa per buscar espais alterantius per establir el més d'un miler de persones que dormen al carrer a Barcelona, segons ha assegurat la regidora de Salut, Gemma Tarafa. La regidora també ha demanat a la Moncloa fer "un pas més" ene l pla econòmic per pal·liar les conseqüències del coronavirus. Tarafa ha assegurat que encara hi ha "marge de millora" per garantir el confinament de la població que no treballa en serveis essencials i ara es veu obligada a anar a la feina.

Hi haurà ampliació