El Govern s'obre a replantejar els pressupostos per la crisi del coronavirus

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, assegura que cal fer "tot el possible" per mitigar els efectes econòmics de la pandèmia

Meritxell Budó, consellera de la Presidència, connectada a la reunió del Govern
Meritxell Budó, consellera de la Presidència, connectada a la reunió del Govern | Govern
17 de març del 2020
Actualitzat a les 14:38h
El Govern ha celebrat de forma telemàtica la reunió ordinària de cada dimarts. Amb el president Quim Torra confinat a la Casa dels Canonges i el vicepresident Pere Aragonès en la mateixa situació a Pineda de Mar, l'executiu ha valorat per videoconferència les novetats en la lluita contra el coronavirus. Els encarregats de comparèixer públicament han estat Meritxell Budó, consellera de la Presidència; Alba Vergés, consellera de Salut; i Miquel Buch, conseller d'Interior. Budó ha indicat que el Govern està "obert" a "replantejar" els pressupostos per adaptar-los a la crisi oberta amb la pandèmia.

L'executiu havia d'aprovar els comptes aquesta mateixa setmana al Parlament, però la situació ha obligat a posposar el tràmit, que estava garantit gràcies a l'abstenció dels comuns. El nou escenari obert -que també retarda l'escenari electoral, ara desplaçat a la tardor- fa que els pressupostos siguin susceptibles de ser variats per aportar més recursos en àmbits clau com seria, ara mateix, una sanitat que es trobarà al límit.

Sense resposta al confinament

Tots tres consellers ja van intervenir ahir per reclamar al govern espanyol que acceptés la proposta de confinament total de Catalunya. Aquesta proposta, segons ha indicat Budó, encara no ha rebut resposta per part de Pedro Sánchez. "Ha estat ràpid en treure militars al carrer, però cal ser ràpid a l'hora de prendre mesures efectives", ha assenyalat la consellera de la Presidència, que ha recordat que els experts recomanen el confinament de la ciutadania. Els tres consellers han recomanat a la ciutadania que es quedi a casa al marge de si l'executiu espanyol aprova o no la proposta que li va fer arribar ahir la Generalitat, encara sense atendre.

"El confinament és imprescindible per frenar la propagació. Demanem responsabilitat a la Moncloa. Fa massa hores que hem presentat el pla de contingència i segueix sense resposta", ha recalcat Budó. Vergés, titular de Salut, ha definit com a "imprescindible" reduir al màxim tots els moviments per tal de no afavorir el contagi. A Catalunya ja hi ha 1.394 casos, de manera que és la segona comunitat autònoma -la primera és Madrid- amb més afectació. La zona d'Igualada és la primera que es va confinar a tot l'Estat, i s'hi està enviant "tot el material necessari", segons Vergés.
 
Mesures econòmiques aprovades

A l'espera de les mesures que arribin del consell de ministres -entre les que s'estudien hi ha la moratòria en el pagament de les hipoteques per als afectats-, el Govern ha aprovat aquest dimarts una sèrie d'iniciatives relacionades amb l'activitat econòmica, entre les quals destaca una ajuda de fins a 2.000 euros per als autònoms. El paquet sencer és de 7 milions d'euros. Tot i que veus de Presidència han negat fins a l'últim moment que s'hagi aprovat, el cert és que ha tirat endavant.

També ha quedat validat un pla que es posarà en marxa com a molt tard dijous per mantenir les ajudes als alumnes amb beques per tal de seguir accedint al servei de menjador. Es farà a través de targetes moneder -fruit d'un acord amb La Caixa- que han estat impulsades per les conselleries d'Afers Socials i d'Educació.