Els treballadors d'una Oficina d'Atenció Ciutadana de Barcelona, obligats a treballar a porta tancada

L'OAC de la plaça de Sant Miquel és l'única que està externalitzada i l'empresa Majorel ha obligat els empleats a acudir al seu lloc de feina

L'OAC de la plaça Sant Miquel
L'OAC de la plaça Sant Miquel | Ajuntament de Barcelona
17 de març del 2020
Actualitzat a la 13:32h
La declaració d'estat d'alarma per part del govern espanyol ha donat marge a les empreses que no cobreixen necessitats bàsiques perquè continuïn la seva activitat. La recomanació és fer teletreball però moltes obliguen els seus empleats a desplaçar-se fins al lloc de feina. És el cas de Majorel, adjudicatària del servei de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) de la plaça de Sant Miquel, la que queda darrere de l'Ajuntament i l'única que està externalitzada.

NacióDigital ha contactat amb els treballadors, que aquest diumenge van rebre l'avís per part de l'empresa per presentar-se avui a la feina. Aquest dilluns no van treballar però ahir van rebre un correu de Majorel on se'ls comunicava que l'OAC estria "disponible" avui per treballar "a porta tancada" per fer tasques de "back offices i formacions".

En el mateix correu, l'empresa visava que si algun treballador no es presentava al seu lloc de feina sense justificació, la seva absència seria considerada un abandonament del lloc de treball. "Si alguna persona no vol venir es pot acollir a vacances o excedències", afegia Majorel.

"Mai hem treballat a porta tancada, ni per fer formació ni per altres coses", explica una de les persones que s'ha hagut de desplaçar aquest dimarts fins al centre de treball. "També ens han insinuat que ens demanem agafar-nos una baixa", diu.

La mateixa persona explica que quan han arribat aquest matí a la feina, no tenien cap tasca encomanada. "Estem asseguts i explicant-nos els uns als altres com es fan alguns tràmits, per si algun dia els hem de fer", explica. En canvi, explica, els caps s'han quedat a casa fent teletreball.

Pendents de definir el funcionament

Fonts municipals recorden que el decret d'alcaldia dictat per aplicar la declaració d'estat d'alarma a Barcelona estableix l'atenció als ciutadans com a servei essencial. El funcionament de les OAC, però, encara no ha estat acordat i mentrestant totes les oficines estan tancades.

Totes menys la de la plaça Sant Miquel, que Majorel ha volgut mantenir activa a porta tancada. "Ara mateix s'està treballant en el pla de contingència d'informació i atenció ciutadana i parlant amb l'empresa externa que gestiona els treballadors i treballadores de l'OAC de Sant Miquel", diuen les fonts municipals consultades.

Des de la plantilla de l'oficina es mostren desorientats i apunten com a possibilitat que Majorel hagi volgut mantenir l'activitat per evitar futurs problemes amb el contracte públic adjudicat per l'Ajuntament. 

L'empresa no ha respost la petició de NacióDigital per conèixer quins motius hi ha per haver fet anat a treballar els empleats. 

Arxivat a