Torra dona positiu per coronavirus

El president, en una declaració institucional des de la Casa dels Canonges, insisteix en demanar a l'Estat que autoritizi el confinament de Catalunya

Quim Torra, en una imatge d'arxiu
Quim Torra, en una imatge d'arxiu | Govern
16 de març del 2020
Actualitzat a les 15:59h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat positiu en la prova del coronavirus que s'ha fet aquest dilluns després de tenir símptomes de la malaltia. Ho ha confirmat a través d'una breu declaració institucional des de la Casa dels Canonges, on es troba confinat. Es tracta del segon membre del Govern que ha agafat el virus després del vicepresident Pere Aragonès, amb qui va estar en contacte els últims dies.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ja ha avançat al migdia que el president tenia símptomes de la malaltia i que es trobava confinat a la Casa dels Canonges. En l'al·locució dirigida a la ciutadania, el president ha demanat al govern espanyol que autoritzi el confinament de Catalunya reclamat formalment aquest mateix dilluns.

Proposta de confinament

Confinament absolut a Catalunya. Aquestes és la principal idea que ha traslladat aquest dilluns el Govern en una compareixença que han protagonitzat el conseller d'Interior, Miquel Buch, la consellera de Salut, Alba Vergés, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. Segons Buch, es farà arribar una proposta de confinament al govern espanyol, ja reglat i en format dispositiu, per tal que sigui autoritzat. En essència, es tracta de limitar al màxim totes les activitats al carrer. La proposta només pot ser exercida si l'accepta l'Estat, que està al comandament de tot l'operatiu contra el coronavirus des que es va adoptar l'estta d'alarma.

Buch ha demanat als catalans que només facin servir el 112 per emergències, i no per consultes de salut. S'han tancat un total de 619 locals des que es va decretar el cessament de les activitats dels negocis que no són de productes bàsics. Hi ha 532 identificats per no complir amb el confinament. "Els experts recomanen que es vagi cap al confinament", ha apuntat el conseller, que ha proposat que "ningú pugui sortir de casa". Ha citat els exemples d'Alemanya i d'Àustria en el tancament de fronteres.

Budó ha indicat que l'oferta de transport públic es reduirà entre un 40% i un 60% entre dimarts i dijous, i ha estat crítica amb la "lentitud" de Sánchez a l'hora de prendre mesures. El conseller d'Interior ha aprofundit en aquest argumentari i ha recalcat que no és moment de "proclames patriòtiques", en referència a la compareixença del president del govern espanyol de dissabte a la nit amb la qual va decretar l'estat d'alarma. "La situació no és gens fàcil", ha admès Vergés.

"Hem de poder cuidar les persones que agafin de forma greu la malaltia", ha assenyalat la consellera de Salut, que ha posat com a exemple el confinament d'Igualada i la conca d'Òdena per aturar l'expansió del virus. Vergés també ha volgut agrair la feina dels professionals de la salut, dels cossos d'emergència, dels serveis dels ajuntaments del país i dels treballadors públics. Bona part d'ells estan treballant de manera telemàtica, per bé que un 45% sí que han hagut d'acudir al lloc de feina.

Reunió amb els grups

Torra ha citat a les onze els grups parlamentaris per abordar -via videoconferència- la crisi oberta pel coronavirus. La cita arriba en ple xoc entre Torra i el govern espanyol per les mesures incloses dins l'estat d'alarma decretat dissabte, que segons el dirigent independentista són "insuficients" a banda de suposar una recentralització. L'actitud de Torra li ha costat crítiques per part de l'oposició, sobretot després que es negués a signar la declaració conjunta de tots els presidents autonòmics posterior a la trobada de tots ells amb Pedro Sánchez.

Segons han informat els partits, hi han participat els diputats Jorge Soler i José María Cano, per part de Ciutadans; el líder de Junts per Catalunya (JxCat) al Parlament, Albert Batet, i el diputat Lluís Guinó; el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, i la seva portaveu, Anna Caula; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la diputada socialista Assumpta Escarp; el diputat de la CUP Carles Riera i la portaveu del secretariat nacional de la formació, Maria Rovira; la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach; i el secretari general del PP a Catalunya, Daniel Serrano.