Robles, sobre Torra: «Ha de quedar fora de la vida pública si no anteposa la salut a la política»

La ministra de Defensa assegura que els militars d'emergències es desplegaran, a partir de demà, a totes les ciutats de l'Estat: "No es coneixen fronteres"

Militars de la UME, aquest diumenge
Militars de la UME, aquest diumenge | Europa Press
15 de març del 2020
Actualitzat a les 22:27h
La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha advertit el president de la Generalitat, Quim Torra, que s'ha de supeditar a les ordres estatals per fer front a la crisi del coronavirus. La dirigent, que juntament amb Pedro Sánchez i tres ministres han assumit el control de tot l'Estat, ha assegurat que no creu que el president català es despengi de les ordres donades. "Si hi ha un responsable públic que fa un plantejament purament polític d'aquesta situació, no mereix ser anomenat responsable públic". De fet, ha afegit que tothom qui pretengui despenjar-se "ha de quedar fora de la vida pública si no anteposa la salut a la política". 

Dura en el to en ser preguntada pel fet que Torra no hagi signat el comunicat conjunt de presidents autonòmics, Robles ha explicat que les forces militars es desplegaran "a totes les ciutats" de l'Estat on siguin necessari perquè "no es coneixen fronteres". Fins ara, la Unitat Militar d'Emergències (UME), ja s'ha deixat veure en les set ciutats on tenen batallons i seguiran fent-ho, ha dit Robles, en els pròxims dies. "Les forces de seguretat col·laboraran amb la policia", ha afirmat la ministra.

El president de la Generalitat ha mostrat aquest cap de setmana la seva disconformitat amb el fet que des del govern espanyol s'hagin intervingut totes les competències autonòmiques i que els Mossos estiguin sota el control del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. "Quan es prenguin les mesures necessàries i s'atenguin les demandes urgents que ha fet el president, entrarem en els comunicats", assenyalen fonts de Palau consultades per NacióDigital.

La sanitat privada al servei de la pública i contractació de més metges

El govern espanyol ha ordenat que totes les instal·lacions de la sanitat privada es posin al servei del sistema públic per "reforçar-lo" per fer front al coronavirus. Tal com ha informat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, els centres privats es posaran a les ordres dels consellers de salut de les autonomies, que també podran habilitar els locals que necessitin com a instal·lacions hospitalàries per fer front a l'epidèmia. A hores d'ara, ja hi ha més de 8.000 persones contagiades arreu de l'estat espanyol. 

Els ministres que, juntament amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han assumit el control de tot l'Estat, han comparegut per primera vegada per explicar un nou paquet de mesures per seguir intentant frenar els contagis. Illa també ha anunciat que, en un termini de 48 hores, totes les persones i empreses que disposin en estoc d'un conjunt de productes sanitaris o bé que en puguin fabricar, informin el govern espanyol. Es tracta de material com mascaretes quirúrgiques, kits de diagnosi, ulleres de protecció, guants, bates d'un sol ús o solucions hidroalcohòliques, entre d'altres. 

Illa també ha anunciat una bateria d'accions adreçades a augmentar efectius de professionals sanitaris. Es prorroga la contractació de residents en últim any de formació en medicina i s'autoritza la contractació de llicenciats sense el títol d'especialista en es casos que hagin aprovat les proves de metge resident però no tinguin encara plaça. També s'ha donat instruccions perquè les autonomies informin dels seus plans de contingència per garantir "cohesió i equitat" en el tracte que reben tots els ciutadans de l'estat espanyol.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha precisat que s'està treballant en unificar els criteris d'actuació dels diferents cossos policials d'arreu de l'Estat per controlar que els ciutadans compleixen amb les mesures dictades. De fet, ha recordat que tenen les eines per imposar sancions i multes.