Quan el confinament no és possible: les persones sense llar, més exposades al coronavirus

Les persones que dormen al carrer en ciutats com Barcelona s'enfronten a la limitació de recursos per protegir-se de l'epidèmia

Un persona sense sostre dormint als carrers de Barcelona
Un persona sense sostre dormint als carrers de Barcelona | Albert Alcaide
15 de març del 2020
Actualitzat el 16 de març a les 11:57h
L'epidèmia de coronavirus posa en evidència les deficiències habituals d'atenció social en àmbits com el de les persones sense llar que dormen el carrer en ciutats com Barcelona. La manca d'un sostre fa impossible qualsevol confinament i la dificultat per accedir als serveis públics fa difícil conèixer si estan afectats pel virus.

Moltes persones sense llar pateixen malalties cròniques, la qual cosa les converteix en un col·lectiu de risc. Segons les últimes dades fetes públiques per l'Ajuntament de Barcelona, hi ha 2.452 persones ateses pels equips de carrer. Una xifra que segons les entitats socials que treballen en l'àmbit del sensellarisme s'enfila fins a les 3.000. En el total de Catalunya es calcula que n'hi ha 5.000 al carrer o dormint en albergs.

Una de les entitats de referència a la ciutat és Arrels Fundació i el seu director, Ferran Busquets, alerta en declaracions a NacióDigital, de l'especial vulnerabilitat del col·lectiu i de les possibilitats que persones sense llar estiguin afectades pel virus sense saber-ho. "Hi ha moltes dificultats per accedir a recursos sanitaris i en el cas que hi hagi coneixement d'alguna infecció, aquestes persones dormen al carrer i el confinament és impossible", explica.

L'epidèmia, a més, ha provocat que serveis i col·lectius d'atenció a persones sense sostre hagin reduït la seva activitat per seguir els consells de les autoritats. "Als centres oberts 24 hores hi ha por d'afectacions entre el personal, mentre que alguns centres de dia, com el nostre, redueixen activitat o tanquen per garantir que els pròxims dies hi hagi personal disponible", constata el director d'Arrels Fundació.