coronavirus

Estat d'alarma pel coronavirus

Sánchez anuncia que la mesura, que limitarà la mobilitat dels ciutadans, afectarà tot el territori estatal a partir d'aquest dissabte i podria implicar l'ús de l'exèrcit

per Andreu Merino , 13 de març de 2020 a les 15:27 |
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez | Moncloa

El govern espanyol ha declarat l'estat d'alarma, que serà efectiu a partir d'aquest dissabte, després d'una reunió extraordinària del Consell de Ministres. Pedro Sánchez ha fet pública la mesura per evitar la propagació del coronavirus, però no ha avançat de quina manera concreta s'aplicarà. L'estat d'alarma permet restringir els moviments dels ciutadans i la mesura s'aplicarà a tot el territori, Sánchez ha avançat que es podran utilitzar recursos civils, militars, públics i privats.
 


El president del govern espanyol ha transmès la necessitat de tallar la "cadena de contagi" i per això ha demanat precaucions especialment a les persones grans o que pateixen patologies prèvies. També els joves, per evitar que facin de transmissiors del virus. Sánchez ha defensat la necessitat d'aplicar la mesura per utilitzar tots els recursos de l'Estat a l'objectiu de frenar la propagació de l'epidèmia. 


Sánchez ha repetit la proclama que ja s'ha fet habitual els darrers dies: "Farem el que calgui, on calgui i quan calgui". "Ho aconseguirem abans si ho fem units i si complim tots amb el nostre deure", ha afegit.

El president del govern espanyol ja havia informat de la decisió els líders dels partits polítics amb representació al Congrés i al llarg d'aquesta tarda es posarà en contacte amb els presidents autonòmics per telèfon. 


L'estat d'alarma està regulat a l'article 116 de la Constitució i desenvolupat a la Llei Orgànica 4/1981 d'Estat d'Alarma, Excepció i Setge. Els tres casos són graduals: el menys greu és el d'alarma. Després ja vénen, de major gravetat, el d'excepció i el de setge, aquest últim s'activaria en un escenari prebèl·lic. El d'alarma es contempla en casos de "greus crisis sanitàries", com epidèmies com l'actual, catàstrofes naturals o de "greu alteració de la normalitat".

El declara mitjançant un decret el consell de ministres i té un termini màxim de quinze dies. Per tant, en aquest cas, s'allargarà fins al 28 de març. Sobre el paper, el govern espanyol l'ha de portar al Congrés dels Diputats, que s'hauria de reunir immediatament. La cambra també haurà de donar el seu vistiplau per prorrogar el termini més enllà de les dues setmanes. El propi decret determina l'àmbit territorial al qual s'estenen els efectes de la declaració. En el cas del coronavirus, l'abast és de tot l'Estat.

La mesura arriba a Espanya després que Portugal ja l'hagi aplicat. Des del final de la dictadura només s'ha declarat un cop l'estat d'alarma a Espanya, arran de la crisi dels controladors aeris del 2010.

  

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació