El telèfon d'atenció 061 serà gratuït

NacióDigital ja va denunciar fa pocs dies que Catalunya era dels pocs territoris que no havia eliminat el pagament

La consellera de Salut, Alba Vergés, a la seu central del SEM a l'Hospitalet de Llobregat.
La consellera de Salut, Alba Vergés, a la seu central del SEM a l'Hospitalet de Llobregat. | ACN
12 de març del 2020
Actualitzat a les 12:40h

El telèfon d'atenció 061 serà a partir d'ara gratuït. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Quim Torra, en una compareixença per explicar el pla de xoc de l'executiu arran de la pandèmia mundial del coronavirus. "Necessitem que els hospitals i CAP funcionin correctament en els casos que requereixen atenció presencial", ha argumentat Torra. NacióDigitalja va denunciar fa pocs dies que Catalunya era dels pocs territoris que no estava exempt del pagament i que aquest fet, afegit a la llarga espera per l'actual context de crisi, encaria exageradament l'atenció telefònica deixant afeblit un servei clau per evitar el col·lapse dels hospitals. 


En la compareixença, el vicepresident Pere Aragonès ha explicat que les tarifes que es pagaven fins ara no les cobrava la Generalitat, sinó les operadores. A partir d'ara, aquest cost no l'assumirà qui truca, sinó la Generalitat.

Fins ara, hi havia territoris com el País Valencià, Madrid, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, les Canàries, Galícia o Múrcia on l'atenció telefònica sobre el coronavirus era gratuïta, mentre que el del País Basc ja ho era sempre l'atenció sanitària a distància. Andalusia, les Balears o La Rioja, al seu torn, havien habilitat telèfons específics per al coronavirus, per evitar col·lapsar el número sanitari ordinari, tot i que, en aquests casos, les trucades no són gratuïtes.

En canvi, Catalunya, així com Extremadura, Cantàbria, Astúries i Aragó, no havia pres cap d'aquestes dues mesures. I malgrat que el cost era, en general, baix en la majoria d'operadores, no ho era en el cas de les trucades des de Vodafone, des d'on el cost podia rondar els 14 euros.

El vicepresident també ha dit que s'està treballant amb més mesures sectorialitzades i ha dit que cal disminuir al màxim el xoc que aquesta crisi pot suposar sobre la tresoreria i la liquiditat. En aquest sentit, ha ressaltat la "bona disponibilitat" que s'ha trobat en el sector financer i ha demanat que la línia de crèdit sigui "compatible" amb les mesures que es prenguin des d'altres àmbits o institucions.

Al seu torn, el conseller El-Homrani ha detallat les mesures per incentivar el teletreball i el treball a distància, així com la necessitat "imminent" per tenir un permís específic per abodar situacions de conciliació que "preocupen els ciutadans".