Un pla per a un país a mig gas

Les administracions ultimen mesures inèdites per a la conciliació i l'economia familiar i per pal·liar l'impacte del coronavirus sobre les empreses

Turistes amb mascareta visitant la Sagrada Família.
Turistes amb mascareta visitant la Sagrada Família. | Adrià Costa
11 de març del 2020
Actualitzat el 12 de març a les 10:23h
Si les escoles tanquen per intentar contenir els contagis per coronavirus, algú s'ha de fer càrrec dels nens. I aquest algú, tenint present que són col·lectiu de risc, no haurien de ser els avis o persones d'edat avançada o amb patologies. Per tant, la conclusió és que s'ha de facilitar que els progenitors se'n puguin fer càrrec tenint present l'impacte laboral i econòmic que això suposa. El pla de xoc que ultimen el govern espanyol i la Generalitat i que s'anunciarà aquest dijous, s'adreça precisament a fer front a aquest efecte dòmino, tant des del punt de vista de la conciliació i l'economia familiar com de pal·liar l'impacte sobre les empreses. Un pla per a un país amb previsió de viure, durant uns mesos, a mig gas. 

Que els contagis aniran in crescendo durant almenys el pròxim mes, que tota la ciutadania s'haurà de cenyir a les directrius decretades per "abaixar el ritme" i reduir els riscos de contagi és la consigna que traslladen tant el Govern de la Generalitat com La Moncloa, que insisteixen que el 80% dels infectats tenen una evolució clínica lleu.

Amb més de 2.100 afectats arreu de l'Estat -al voltant d'uns 200 a Catalunya- i considerat a escala global com a pandèmia, l'acció governamental pivota sobre tres objectius: que el sistema sanitari no es desbordi, la presa de consciència col·lectiva per complir amb les mesures decretades i el pla de contingència econòmic. El Fons Monetari Internacional ha donat a Espanya carta blanca per invertir en Sanitat tot el que consideri necessari, s'han suspès els actes de gran afluència i es treballa contra-rellotge per donar una resposta a les empreses. 

La reunió extraordinària tant del gabinet de crisi del Govern com del consell de ministres d'aquest dijous i la trobada del president del govern espanyol amb sindicats i patronals servirà per posar en marxa, de mutu acord, una bateria de mesures per afrontar la crisi causada pel Covid-19. Una de les prioritats és evitar els acomiadaments davant la caiguda de la producció i el fort impacte econòmic. S'aprovarà un reial decret per fixar una prestació que assumirà la Seguretat Social per als pares o mares que no puguin fer teletreball i que hagin de reduir o suspendre la jornada laboral per fer-se càrrec dels fills mentre els centres escolars estiguin tancats. Foment i Pimec han aixecat el dit per demanar que es facilitin els expedients de regulació temporals.

Compensacions per tenir cura dels fills

Just aquest dimecres, el Govern ha anunciat que es clausuren els centres educatius a Igualada i municipis contigus, on s'ha produït un brot a l'hospital que afecta 20 persones, vuit d'elles professionals sanitaris, i hi ha hagut una defunció d'un pacient amb patologies prèvies. La mesura dràstica no s'estén, per ara, a la resta de Catalunya, però està vigent a tota la Comunitat de Madrid -on la decisió es va prendre amb un estira-i-arronsa amb el ministeri de Sanitat-, La Rioja, Vitòria i Labastida. El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ja ha avançat que els pares podran acollir-se a aquestes compensacions per quedar-se a casa. "El treballador podrà sol·licitar una prestació a la Seguretat Social per compensar les hores en què no estarà en el seu lloc de treball per cuidar els fills", ha dit el ministre en una entrevista a Onda Cero.

El govern espanyol considera "significatiu" però "manejable" el cost que suposarà la mesura, que se sumarà a la decisió presa aquest dimarts perquè les persones contagiades, però també les que s'han hagut d'aïllar, se les consideri de baixa per incapacitat laboral i rebin així el 75% del sou base. Si s'arribés a la mateixa xifra d'afectats que a Itàlia, unes 70.000 persones, la mesura aplicada durant tres setmanes suposaria un cost de 50 milions d'euros. Cada mes la Seguretat Social té 800 milions de despesa en incapacitats laborals. 

Moratòries per pagar la Seguretat Social i protecció de les pimes

Dins del paquet de mesures previstes està també que les empreses afectades pel coronavirus en les zones de risc puguin acollir-se a una moratòria de fins a un any en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social, mesura que es farà extensiva als treballadors autònoms. El ministeri d'Hisenda està també sospesant ajornaments en el pagament d'impostos com l'IVA en funció de com evolucioni la crisi.

La finalitat és, tal i com va afirmar Sánchez aquest dimarts, garantir la liquiditat de les empreses i protegir, especialment, les pimes. Preocupa especialment el sector del turisme, un dels que més ha notat l'impacte de la crisi del Covid-19, i pel qual s'estudien mesures específiques. Simptomàtic és veure la Sagrada Família sense afluència massiva de turistes. També el sector cultural se n'està ressentint. Tot plegat, mentre hi ha algun laboratori que pretenen treure rèdit de l'alarma social a costa de vendre tests de Covid-19 a domicili per 165 euros. 

A l'espera d'aquest paquet econòmic, la Generalitat ha anunciat fins ara algunes mesures per afrontar la fase d'alerta -un pas més enllà de la pre-alerta però previ a la fase d'emergència- i seguir contenint els contagis. Salut ha assegurat que segueix "controlada" la traçabilitat dels contactes dels afectats i, per tant, l'origen de les infeccions. Les accions més contundents preses fins ara ha estat la suspensió dels actes que concentrin més de mil persones, ja siguin interiors o exteriors. Les de menor afluència només podran omplir un terç de l'aforament, fet que afecta tant als espectacles públics com recreatius i d'oci, així com culturals o religiosos, ja siguin públic o privats. Les competicions esportives, a més, es faran a porta tancada. En funció de l'evolució dels contagis, el Govern no descarta aplicar "mesures més dràstiques". 

No col·lapsar la Sanitat

Bona part dels esforços es concentren en garantir que la sanitat pública pugui digerir la situació. De fet, s'han donat directrius perquè els centres sanitaris ajornin proves que no siguin de caràcter urgent i es demana a la ciutadania "responsabilitat" per no col·lapsar les urgències. Els hospitals privats han posat llits a disposició i serveis per atendre l'epidèmia.

Davant de qualsevol símptoma, insisteix l'administració, cal trucar al 061, mentre que per a emergències és el 112. "Estem en una fase en què podem controlar la situació i no volem sortir d'aquí", ha insistit la consellera de Salut, Alba Vergés. El president de la Generalitat, Quim Torra, per la seva banda, ha assegurat que el Govern té vocació de treballar amb "sentit de responsabilitat, serenitat, transparència i màxima eficàcia".

L'administració demana a la ciutadania que segueixi les directrius perquè es busca evitar una situació com la d'Itàlia, país cada vegada més aïllat. L'objectiu és frenar l'activitat social i econòmica per també frenar el virus i el responsable del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha demanat altes dosis de paciència: "En el millor dels casos, aquesta crisi durarà uns dos mesos i fins a quatre si no va tan bé". 

 
Arxivat a