El coronavirus sotmet el país a un test d'estrès sanitari, econòmic i social

El Govern intenta frenar els contagis mirant de reüll les mesures dràstiques aplicades en altres territoris, com ara el tancament d'escoles, i prioritza que no es desbordin els centres mèdics

Imatge d'un supermercat a Sant Cugat del Vallès
Imatge d'un supermercat a Sant Cugat del Vallès | Sergi Baixas
10 de març del 2020
Actualitzat el 11 de març a les 10:01h
Escoles i universitats tancades, partits de futbol sense públic, actes de més de 1.000 persones suspesos, cap vol directe a Itàlia en almenys 15 diesni viatges de l'Imserso a un mes vista. En qüestió de 24 hores, a l'estat espanyol s'han pres mesures dràstiques per intentar contenir els contagis del coronavirus, especialment als territoris més afectats, com la Comunitat de Madrid, la Rioja i Vitòria-La Bastida. Catalunya no està per ara en zona de "risc", segons la conselleria de Salut, però està a l'expectativa de si ha de prendre mesures més severes els pròxims dies davant el previsible augment de contagis.

Seguint els criteris mèdics, el Govern no ha actuat de moment amb tanta contundència com altres comunitats perquè assegura que té "controlats" tant els contactes dels afectats com l'origen de la infecció, però es preveuen altres escenaris en cas que es capgiri la situació. Tanmateix, la preocupació de la ciutadania s'ha estès. Tot el país, mirant de reüll Itàlia, està a expenses de l'evolució del Covid-19. 


Un punt d'inflexió en l'epidèmia

Per molt que s'hagi descartat el risc de desabastiment, la perspectiva d'un hipotètic confinament ha disparat la por i el consum. Els gels antisèptics de mans amb base d'alcohol tenen una alta demanda i també han augmentat de preu a les farmàcies, malgrat que el primer que recomanen els especialistes és rentar-se amb freqüència les mans amb aigua i sabó i utilitzar el desinfectant quan això no sigui possible.

Les xifres dels contagis han anat in crescendo en els dos darrers dies. A Espanya n'hi ha 1.622, segons les darreres dades aportades pel Ministeri de Sanitat, el que suposa 418 casos més respecte el dilluns. Els casos considerats greus són 101, mentre que ja són 35 les persones que han mort. Els principals focus són Madrid, amb 782 infectats; Euskadi amb 195 i la Rioja amb 144.

A Catalunya, que no es considera zona de risc, són 125 persones -24 més en 24 hores- i aproximadament un 25% dels afectats són personal sanitari. Aquest és el balanç de l'evolució del virus, en plena corba ascendent, una radiografia a la qual cal sumar els milers de persones que, per prevenció, estan aïllades.

Pedro Sánchez: "Farem el que faci falta, on faci falta i quan faci falta"

La Generalitat treballa contra rellotge i en col·laboració amb el govern espanyol per intentar frenar l'epidèmia. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reunit tots els grups parlamentaris per informar de l'estat de la situació al mateix temps que el ministeri de Sanitat malda per coordinar l'actuació a escala estatal. "Estem treballant per no arribar a l'escenari d'Itàlia", ha explicat el ministre Salvador Illa.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimarts al vespre per explicar que s'afronta l'"emergència sanitària global" seguint fil per randa els criteris de l'Organització Mundial de la Salut i dels experts mèdics i sense escatimar esforços: "Farem el que faci falta, on faci falta i quan faci falta".

En la seva compareixença, Sánchez ha promès aplicar mesures per a les "famílies treballadores", protegir la cadena de subministrament de medicaments i l'ocupació amb "flexibilitat laboral i reduccions de jornada", crear noves línies de liquiditat per a pimes i aplicar ajornaments fiscals. Tot plegat, enmig de crítiques de l'oposició per no haver suspès les manifestacions del 8-M o festes com la de les Falles de València, situació que consideren incongruent amb el fet d'haver ordenat la suspensió d'actes amb més d'un miler d'assistents.  

La prioritat: no desbordar el sistema sanitari

Alleugerir el sistema sanitari perquè es pugui concentrar en els afectats més vulnerables sense desatendre la resta de pacients ni desprogramar visites és una de les prioritats del Govern de la Generalitat. Els contagiats de caràcter lleu s'atenen a casa, es recomana a les persones grans o amb patologies que limitin els desplaçaments, es limita la presència per visitar malalts als hospitals i s'emplaça a tota persona que no es trobi bé que no vagi a treballar. "Ens estem preparant per a un augment de casos fort", ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Trucar abans de desplaçar-se a un centre mèdic si es pateix algun símptoma o malestar per evitar el col·lapse de les urgències és la consigna, però el 061, de Salut Respon, està rebent un allau de trucades, motiu pel qual des de Salut es demana "responsabilitat" a la ciutadania. El temps d'espera pot allargar-se més d'una hora i, a més, en el cas de Catalunya, l'atenció telefònica no és gratuïta. El Govern està estudiant en aquests moments un número alternatiu per descongestionar la línia i evitar pagaments que, si s'allarguen més d'una hora, pot superar els 10 euros. 

Les escoles catalanes, almenys per ara, segueixen funcionant amb normalitat, tot i que la conselleria d'Educació preveu altres escenaris en cas que es disparin els contagis. Sí que des del Govern s'ha demanat la suspensió de totes les activitats fora dels centres en les quals hi participin més d'un col·legi. També s'han restringit les sortides col·lectives d'interns de les presons -espai que, per les condicions de reclusió podrien ser d'alt risc- així com limitat l'assistència de públic als judicis i a les bodes civils.

També les empreses estan potenciant el teletreball a marxes forçades. Les principals consignes que ha donat el Govern han anat adreçades a la protecció del col·lectiu mèdic, d'emergències i de seguretat per garantir que hi hagi efectius. En tot cas, l'evolució del virus és canviant i, per tant, les recomanacions del col·lectiu mèdic i les actuacions de l'administració pública, també.

Teletreball i conciliació enfront les exigències de les patronals 

Sí que són realitat ja algunes mesures pràcticament insòlites, com els partits de futbol i les competicions esportives a porta tancada, la impossibilitat de viatjar Itàlia, l'ajornament o suspensió de congressos, salons -com el de l'Ensenyament- i fires o la cancel·lació de tots els viatges de l'Imserso perquè les persones d'edat avançada són col·lectiu de risc. Això ha derivat en una altra problemàtica: qui es queda amb els nens si els centres educatius tanquen i els avis han de protegir-se del virus?

Aquest dijous el govern espanyol es reunirà amb sindicats i patronals per fixar un pla de xoc amb una doble intenció: prendre mesures per evitar acomiadaments de les empreses que disminueixin la seva activitat i facilitar la conciliació dels pares amb els fills que hagin d'estar a casa o bé hagin de tenir cura d'un familiar d'edat avançada. També es busca mitigar l'impacte en el sector del turisme, un dels més afectats i que ja ha reclamat ajuda pública per compensar l'efecte del coronavirus.

Foment del Treball, veient la davallada en la producció i l'activitat econòmica i l'impacte en les borses a escala mundial, ja ha aixecat el dit per demanar al govern que faciliti els ERO temporals. Tot i que Catalunya no està considerada en aquests moments zona de risc, la patronal catalana ha reclamat també un pla de contingència que inclogui una rebaixa d'impostos i la no aplicació d'alguns dels tributs previstos en els pressupostos de la Generalitat. Que els empleats treballin des de casa és una de les mesures que estan prenent cada vegada més empreses, algunes de tanta rellevància com el propi Banc Sabadell.

Suspesa l'activitat del Congrés

A l'espera de la reunió d'urgència del consell de ministres de dijous per ampliar o reajustar mesures, de moment aquest dimarts ja ha aprovat un reial decret-llei perquè tant els contagiats com les persones en aïllament preventiu es considerin com a baixa per accident laboral i no com a baixa per malaltia comú. Això permetrà als treballadors cobrar el 75% de la base reguladora i a càrrec de l'administració en comptes del 60% entre el quart i el vintè dia de baixa. 

Una altra de les estampes inèdites de la crisi derivada del coronavirus és que el Congrés ha suspès tota l'activitat que tenia prevista aquesta setmana. El detonant ha estat que Vox ha anunciat que el seu número dos, Javier Ortega Smith, té Covid-19. També el Parlament Europeu ha reduït la seva agenda i el seu president, David Sassoli, està en quarantena perquè el cap de setmana passat va ser a Itàlia. Si una cosa intenten els països de la Unió Europea és no caure en el descontrol del país veí. Pedro Sánchez ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva per superar l'emergència i s'ha esmerçat en transmetre un missatge de confiança: "Ho superarem. Costarà, però ho superarem".
Arxivat a