La Fiscalia s'oposa al 100.2 de Romeva perquè hi veu «certa similitud» amb fer de conseller

El ministeri públic creu que les sortides de la presó no seran positives per al tractament del dirigent independentista

Romeva sortint de Lledoners
Romeva sortint de Lledoners | ACN
06 de març del 2020
Actualitzat a les 15:25h
La Fiscalia presentat un recurs contra l'aplicació de l'article 100.2 a Raül Romeva perquè, entre altres arguments, creu que no li anirà bé. "El contingut del 100.2 no influirà de forma positiva en les carències de tractament de l'intern", diu l'escrit del fiscal. A més, també sosté que la feina que farà l'exconseller -avaluar els acords de pau a Bòsnia- hi ha "certa similitud" amb la que feia al capdavant del Departament d'Exteriors. "L'intern va cometre el delicte aprofitant la seva condició de conseller d'Exteriors i com que una de les tasques que haurà de fer és la d'organitzar tota l'actuació de la cooperació entre Catalunya i Bòsnia, s'aprecia certa similitud entre això i l'activitat que realitzava com a conseller", argumenta el ministeri públic. 

La Fiscalia també considera uqe no hi ha relació entre el delicte comès i l'activitat laboral que farà Romeva, i que aquesta no tindrà cap efecte en el seu tractament perquè l'àmbit laboral "no és un dèficit que calgui treballar en l'intern". En aquest sentit, critica que la junta de tractament de Lledoners utilitzi la necessitat de treballar com una via per a la reinserció en el cas d'un intern que "no tindrà cap problema per obtenir feina" un cop obtingui el tercer grau o la llibertat condicional. De nou, com ha fet en altres presos, el fiscal ressalta la necessitat de "reeducar" Romeva a través "d'un adequat programa de tractament" que tingui per objectiu "interioritzar el respecte a la llei". 

Fins ara, la Fiscalia s'està oposant a les sortides dels presos polítics per treballar, fer tasques de voluntariat o cuidar familiars d'edat avançada perquè considera que són prematures i improcedents, i perquè els líders independentistes no reuneixen les condicions necessàries per accedir-hi. Ahir, el jutjat de vigilància penitenciària va avalar el cas de Jordi Cuixart, en una decisió que es podria aplicar també a la resta de presos.