Omella, un arquebisbe del territori amb menys fe de tot l'Estat... i altres dades del dia

Les xifres per seguir i entendre l'actualitat, des de les més rellevants fins a curiositats, aspectes sectorials o històriques

03 de març del 2020
Actualitzat a les 20:37h
1200_1583259374omellappostal
1200_1583259374omellappostal

 Dada curiosa: Catalunya, on hi ha menys catòlics

Català de Cretes (Matarranya) i arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella agafarà a partir d'ara les regnes de la Conferència Episcopal Espanyola. Hi vol impulsar una actitud dialogant pel que fa al conflicte polític, però entre els seus èxits no s'hi troba haver aconseguit que els catalans confiessin en la institució eclesiàstica. Catalunya és, amb diferència, el territori de l'Estat on menys gent es declara catòlica (54%) i on més agnòstics i ateus hi ha (39,6%). I fins i tot els catòlics catalans no tenen massa fe en l'Església, ja que menys d'un terç d'aquests van marcar la seva casella en l'última declaració de la renda.





 Dada per actuar: el vot independentista és prou homogeni?

Gabriel Rufián ha encès les xarxes de bon matí. Segur que n'era ben conscient mentre assegurava, amb el seu clàssic estil sense filtres, que "està molt bé que t'aplaudeixin a Perpinyà, però el repte és que t'aplaudeixin a Cornellà, a Santa Coloma o a Sabadell", una expressió que alguns han arribat a titllar de classista, però que assenyala al clàssic debat de fons sobre si l'independentisme és present o no arreu i, en conseqüència, si és o no necessari eixamplar la base.

En el següent mapa es pot observar el percentatge de vot total que van obtenir ERC, JxCat i la CUP el darrer 10 de novembre, a les eleccions espanyols, com a eina d'anàlisi per extreure'n les conclusions que s'escaiguin. Sigui com sigui, ja vaig analitzar que efectivament la base s'havia eixamplat una mica en aquells comicis, quan l'independentisme va créixer més on tenia menys pes. També es pot analitzar el mapa equivalent de les europees, amb menys dualitat a causa dels millors resultats de JxCat i ERC, però, tractant-se d'unes eleccions de segon ordre -en termes de politòlegs, no despectius-, segurament són dades menys rellevants.
 


 Dada del dia: tots els casos catalans de coronavirus, en situació

La situació està "controlada", segons el Govern, però el comptador d'infectats per coronavirus confirmats a Catalunya segueix avançant. Ja en són 18, en 4 municipis diferents, i alguns partits pot ser que s'hagin de jugar a porta tancada per evitar riscos. Per visualitzar millor els focus on es troben els afectats i com va evolucionant la presència d'aquest nou virus, hem preparat amb Sergi Ambudio aquest mapa interactiu amb tots els detalls i d'actualització continuada. A última hora del dia, en tot cas, s'ha sabut que el 13 de febrer va morir una persona a València, la primera als Països Catalans i a l'Estat.
 


 Dada verda: un major aeroport fa enlairar la contaminació

Un increment del 15% de CO2, un 17% d'òxids de nitrogen, un 19% d'hidrocarburs, un 20% de monòxid de carboni -altament nociu- i un 19% de sofre, a més d'un increment del consum d'energia equivalent al de 4.300 habitatges. Aquest seria el cost ecològic de l'ampliació prevista de l'aeroport de Palma, segons dos informes de la direcció general d'Energia i Canvi Climàtic del Govern balear fets públics avui. Debats amb xifres i riscos evidents que impacten en plena incògnita sobre el futur de l'aeroport del Prat, l'ampliació del qual la Cambra de Comerç ha defensat avui, tot i que Ada Colau no la veu clara. Albert Cadenet va analitzar què implicaria allargar la tercera pista i quines alternatives hi ha.

 Dada internacional

La cita electoral d'aquest dimarts està posada en el lent recompte dels comicis d'Israel. Els tercers en un any, en un país incapaç de sumar suports suficients entre les forces d'extrema dreta i ultraortodoxes aliades de Benjamín Netanyahu o entre l'oposició plural d'esquerres, laics i àrabs. Les enquestes apuntaven a uns nous comicis inútils, però l'alta participació (71%) ha catapultat Netanyahu i els seus aliats, que amb el 92% dels vots recomptats sumen 59 dels 120 diputats, molt a prop de la majoria. Es pot seguir el final del lent recompte a través de Haaretz.