Els demòcrates nord-americans de Catalunya també voten contra Trump

El Partit Demòcrata celebra "superdimarts" a Barcelona i mobilitza els seus per elegir candidat contra l'actual president

Un elector vota a les primàries del Partit Demòcrata a Barcelona.
Un elector vota a les primàries del Partit Demòcrata a Barcelona. | Georgina Albreda
03 de març del 2020
Actualitzat a les 20:08h
Catorze estats dels EUA celebren avui el primer dels "superdimarts", que és com s'anomenen les eleccions primàries que tenen lloc alhora en diversos territoris per elegir els candidats dels dos grans partits. En el cas del Partit Republicà, no s'esperen gaires sorpreses i l'actual president, Donald Trump, té la nominació designada. Però els demòcrates presenten un seguit de candidats que han sacsejat la campanya. 

Avui i dissabte vinent, els demòcrates que viuen a l'estat espanyol -aplegats a la secció espanyola de Democrats Abroad- podran votar, com ho faran aquests dies tots els que viuen fora dels EUA. Els nord-americans registrats com a demòcrates que viuen a Catalunya són uns 1.200 i s'espera que la majoria votin entre avui i dissabte. A Catalunya viuen entre 10.000 i 20.000 nord-americans.

Podran elegit entre els aspirants que queden en pugna: el senador Bernie Sanders, de l'ala més esquerrana; la senadora progressista Elizabeth Warren; l'exvicepresident Joe Biden, abanderat d'una línia centrista i pragmàtica, i el multimilionari Mike Bloomberg, que ha abocat centenars de milions de dòlars a la campanya.
 

Les primàries del Foto: Georgina Albreda



Qualsevol menys Trump

Hi ha afluència i animació al col·legi electoral de l'escola ESERP. Una jove electoral, Emma, de Califòrnia, expressa el que pensen la immensa majoria de votants demòcrates: "Qualsevol menys Trump". Si als nord-americans progressistes que vieun al seu país, la figura de l'actual president els crispa, als qui viuen fora sembla que aquest sentiment encara és més profund. Emma no diu el sentit del seu vot, i per ella sembla que això és un tema secundari.

Una votant de Califòrnia assegura que aquestes eleccions "són les més importants que hem viscut"
  
També de Califòrnia és una noia que no vol donar el seu nom, i que no amaga les seves simpaties pels candidats més a l'esquerra, com Sanders i Warren. Fa anys que no votava però està convençuda que aquest cop és diferent: "Són les eleccions més importants que hem viscut, més que les eleccions en què es va elegir Barack Obama". 

Un vot molt plural

Com en el cas dels demòcrates que viuen al seu país, el vot dels que resideixen a Catalunya s'espera que sigui també molt divers. Hi ha opinions per tots els gustos. Conversem amb Manuel, ciutadà nord-americà d'origen dominicà que viu als Estats Units des de fa deu anys i que ara fa una estada de sis mesos a Barcelona per fer un curs de negoci internacional a ESERP. Viu a Missouri, un estat que va votar Trump el 2016. S'ha documentat molt consultant els programes dels candidats i té molt clar el seu vot: Joe Biden. 

Manuel, 20 anys, de Missouri: "He votat Biden perquè és el més detallat i obert en immigració, mentre que Sanders és menys explícit
  
Per Manuel, un tema central d'aquestes eleccions és la política migratòria. Dona suport al Partit Demòcrata perquè és "inclusiu" en aquest àmbit i creu que "Biden és qui es mostra més detallat i favorable als immigrants, mentre que Sanders no és tan explícit. Per això el votaré".

La participació, clau 

Si derrotar Trump és la consigna que uneix tots els demòcrates, hi ha una paraula que tots  repeteixen: participació. Votar als EUA no és tan fàcil com a Europa i cal registrar-se prèviament, fer cues i omplir documentació. Per això, disposar d'una maquinària organitzativa potent i motivar l'electorat potencial és determinant. En això insisteix Chris Reilly, president de Democrats Abroad a Catalunya, un nord-americà molt extrovertit que considera que el que ha passat al seu país amb l'arribada de Trump "s'assembla a un cop d'estat".
 

Chris Reilly, president de Democrats Abroad a Catalunya, a la dreta, amb un altre votant. Foto: Georgina Albreda


Reilly assenyala quatre persones que, segons ell, actuen conxorxades i formen una mena de "banda dels quatre" del poder: el mateix Trump, el fiscal general William Burr, el senador Mitch McConnell, cap dels republicans al Senat, i especialment Rupert Murdoch, l'empresari mediàtic propietari de la cadena Fox. "Aquest és el nucli real del poder", assegura.    

Els caps de Democrats Abroad a Catalunya es mostren "optimistes" sobre la mobilització dels demòcrates, però "realistes" sobre les eleccions al novembre, i consideren clau la capacitat de mobilitzar
  
Annie Graul, responsable d'organització de Democrats Abroad a Catalunya, es mostra "optimista" sobre la capacitat de mobilització del seu partit però "realista" sobre el que pot passar a l'elecció definitiva, el mes de novembre. Tothom és conscient que Trump serà dur de rosegar. Però tots són conscients que aquest cop més que mai, el que s'està jugant és molt més que la presidència dels Estats Units.

A Catalunya, avui s'ha votat a les urnes situades a l'escola de negocis ESERP, al carrer de Girona de Barcelona. Dissabte 7 de març també s'habilitarà un col·legi electoral al restaurant argentí El Foro, al carrer Princesa de Barcelona, de 10 del matí a vuit del vespre. 
Arxivat a