El Govern defensa que la mobilització de Perpinyà «reforça» la part catalana del diàleg

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, evita valorar les crítiques de Puigdemont i Ponsatí a la taula oberta amb la Moncloa i veu "complementàries" les converses amb actes com el de Perpinyà

Reunió del Govern del 3 de març del 2020
Reunió del Govern del 3 de març del 2020 | Govern
03 de març del 2020
Actualitzat a les 14:23h
La mobilització de Perpinyà promoguda pel Consell per la República i liderada per Carles Puigdemont segueix tenint efectes en el dia a dia de la política catalana. En l'acte s'hi van escoltar crítiques a la taula de diàleg -la més diàfana, la de Clara Ponsatí, que la considera una "enganyifa"-, i ahir Puigdemont va assenyalar que aquest mecanisme encara no era "útil" perquè no s'hi havia produït cap acord. El Govern ha volgut assenyalar, després de la reunió setmanal, que mobilitzacions com la de dissabte ajuden a "reforçar" el diàleg perquè són dues tendències "complementàries".

"Hi ha representants de la Generalitat que s'asseuen a la taula de negociació amb l'Estat", ha remarcat Budó. La mesa, de fet, està liderada pel president Quim Torra, que està acompanyat pel vicepresident Pere Aragonès i els consellers Jordi Puigneró i Alfred Bosch. "El que des del Govern considerem important i que reforça la part catalana és precisament la mobilització que hi ha al carrer", ha ressaltat la consellera.

Budó ha evitat criticar la intervenció de Ponsatí, i tampoc ha entrar a valorar el fet que Puigdemont, en una entrevista a Catalunya Ràdio, encara no considerés "útil" la taula de negociació. "No és incompatible", ha apuntat la portaveu de l'executiu, que ha indicat que la part catalana té "més força" en per la mobilització al carrer. El Govern està treballant amb la nova data de la taula, que se celebrarà durant el mes de març a Barcelona, i també en quan serà la comissió bilateral Estat-Generalitat. 
 
La consellera ha evitat fer cap valoració sobre les paraules d'aquest dimarts de Gabriel Rufián, que ha estat crític amb l'acte liderat per Puigdemont a la Catalunya Nord. En un esmorzar informatiu a Madrid, el cap de files d'ERC al Congrés dels Diputats ha apuntat que està "molt bé" ser aplaudit a Perpinyà, però que també és necessari que passi el mateix a Cornellà. Rufián ha assenyalat, també, que l'independentisme ha de triar entre o "diàleg i política" o la "màgia, el fum i el simbolisme".

El coronavirus, "controlat"

La situació del coronavirus està "controlada", segons ha volgut traslladar Budó. Existeixen 16 casos -tots lleus- a Catalunya de la malaltia infecciosa, i Budó ha volgut destacar que se'n coneix la "traçabilitat" de tots ells. "Sabem perfectament l'origen de la infecció", ha assenyalat la portaveu del Govern. Torra ha liderat aquest matí una nova reunió del comitè de seguiment en la qual s'ha avaluat la situació pel coronavirus.
 
L'executiu, a banda, ha aprovat la revisió del pla de protecció civil d'emergències associades a malalties transmissibles emergents d'alt risc per "reforçar-se" davant la nova malaltia. Aquesta revisió, segons Budó, ha de servir per "millorar la coordinació" i les actuacions dels diferents departaments del Govern que haurien de fer front a una emergència en cas d'agreujament dels efectes actuals. La direcció del pla serà exercida per la consellera Alba Vergés -Salut- i pel conseller Miquel Buch -Interior-

La fase de prealerta del pla -que no suposa la seva activació- permetrà fer un seguiment preventiu de la situació al país. Entrar en aquest estadi no suposa que hagi augmentat el nivell d'alerta a Catalunya, sinó que es busca una "millor coordinació" entre els serveis públics que es puguin necessitar i "especialment compartir" els possibles escenaris de treball que aquests serveis haurien d'afrontar. Budó ha demanat a la ciutadania que només s'informi del coronavirus a través dels canals oficials.