El desnonament del Bloc Llavors converteix en paper mullat el decret d'habitatge del Govern

Els Mossos d'Esquadra forcen el desallotjament de l'edifici del Poble Sec tot i que el fons voltor propietari no ha ofert lloguer social a les famílies

Agents dels Mossos dins el Bloc Llavors
Agents dels Mossos dins el Bloc Llavors | Cedida
03 de març del 2020
Actualitzat a les 14:06h
El nou decret d'habitatge del Govern no ha servit per aturar el desnonament de sis famílies vulnerables que ocupaven des de fa dos anys l'anomenat Bloc Llavors, al Poble Sec de Barcelona. El propietari, el fons voltor amb majoria de capital finlandès Vauras Investment, ha incomplert l'obligació que estableix la nova llei d'oferir un lloguer social abans de desallotjar. Tot i així, el jutjat de primera instància 48 de Barcelona ha ordenat el desnonament, executat pels Mossos d'Esquadra.

A dos quarts de set del matí, 16 dotacions de la Brigada Mòbil (Brimo) i l'Àrea de Recursos Operatius (Arro) han arribat a la porta del Bloc Llavors, al número 38 del carrer Lleida. Dins l'edifici hi havia desenes de persones que hi havien passat la nit, precisament per oposar resistència a un possible intent de desnonament. Els Mossos han entrat al bloc sense esperar la comitiva judicial.
Amb el pas dels minuts s'han anat concentrant persones a l'exterior de l'edifici, convocades pel Sindicat de Barri del Poble Sec. Mentrestant, a dins, un cop la comitiva judicial ja havia arribat, els Mossos han carregat contra les persones que s'oposaven al desnonament. Tots han estat identificades però no hi ha hagut detinguts.
 
El Servei Servei d’Intervenció en situacions de  Pèrdua de l’Habitatge i/Ocupacions (SIPHO) ha intentat mediar amb els representants de la propietat. Fonts municipals expliquen a NacióDigital que la comitiva judicial ha impedit al SIPHO intervenir. 

Guardamobles i allotjament en pensions

Les famílies amb menors ja havien marxat de l'edifici abans de la intervenció policial i els Mossos d'Esquadra han forçat el desnonament de la resta. Alguns dels veïns han denunciat violència física i verbal de la policia catalana a l'hora de fer-los fora de casa. 
  Un cop desnonades, l'Ajuntament de Barcelona ha ofert als veïns guardamobles i allotjaments temporals en pensions com a alternativa habitacional.Expedient sancionador al fons voltor

En el mateix moment en què s'estava produint el desnonament, la regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, ha anunciat que el consistori ha obert un expedient sancionador a Vauras Investment per incompliment del nou decret d'habitatge. La multa podria arribar fins als 90.000 euros per cada cas. El valor amb què el fons va anunciar la venda dels últims pisos la darrere vegada superava els 400.000.
L'Ajuntament ja havia amenaçat amb multes el fons voltor quan la jutge va ordenar el desnonament però no ha li ha obert expedient fins aquest dimarts. L'Agència Catalana d'Habitatge, dependent de la Generalitat, també va amenaçar el fons amb sancions però ha comunicat oficialment l'obertura de cap expedient.

Cas paradigmàtic

La titular del jutjat de primera instància 48 de Barcelona, María José Hernández González, va ser la primera magistrada a autoritzar un desallotjament de famílies vulnerables a les quals no s'havia ofert lloguer social després de l'aprovació del decret. Posteriorment, les audiències provincials de Barcelona i Girona han unificat criteris establint que la nova legislació no serveix per aturar demandes de desnonament

El desnonament, a més, es va comunicar amb data oberta, una pràctica prohibida per la llei però que els jutges continuen aplicant

El Sindicat de Barri del Poble Sec comptava amb el suport explícit de les dues administracions per forçar el fons voltor a negociar, així com el de Junts per Catalunya, ERC, els comuns i la CUP. Els cupaires, a més, han demanat la compareixença al Parlament del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i d'Interior, Miquel Buch, per demanar explicacions sobre "l'aplicació i efectivitat" del decret d'habitatge.

L'Ajuntament de Barcelona, a través de la seva regidora d'Habitatge, Lucía Martín, ha considerat "desproporcionat" el dispositiu dels Mossos d'Esquadra per executar el desnonament. 
Arxivat a