HABITATGE

El govern de Colau defensa la validesa del decret d'habitatge tot i l'oposició dels jutges

L'Audiència Provincial de Barcelona estableix que els desnonaments no es podran frenar encara que un gran propietari no ofereixi abans lloguer social

per Andreu Merino , Ajuntament de Barcelona, 28 de febrer de 2020 a les 16:37 |
Protesta de la PAH en una entitat bancària del passeig de Gràcia de Barcelona | Adrià Costa
La regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, ha sortit al pas del posicionament comú dels jutges de l'Audiència Provincial de Barcelona. Els magistrats consideren que nou decret d'habitatge del Govern no serveix per aturar desnonaments si el propietari inicia un procés judicial, encara que aquest no hagi ofert un lloguer social a famílies vulnerables.

Martín ha defensat que el decret és una ampliació de la llei 24/2015, que ja preveia l'obligació d'oferir lloguer social per part de grans propietaris a famílies vulnerables abans de desnonar, i ha argumentat que la va sancionadora és plenament vàlida.


Precisament, segons la regidora, les sancions que les administracions poden imposar als grans propietaris que incompleixin la norma serviran per evitar desallotjaments.

El posicionament dels jutges


Els jutges de l'Audiència Provincial de Barcelona ja han acordat un posicionament comú envers el nou decret d'habitatge aprovat pel Govern i validat pel Parlament. Els magistrats han establert que els desnonaments no es podran frenar encara que un gran propietari no hagi ofert un lloguer social a una família vulnerable. 

Posicionament oficial dels jutges sobre el decret de l'habitatge de Barcelona by naciodigital on Scribd

Els magistrats consideren que l'obligació d'un gran propietari d'oferir un lloguer social abans de desnonar no pot ser considerada com un requisit per admetre una demanda judicial. Per tant, si un gran tenidor porta el seu cas als jutjats, el procediment per desallotjar s'iniciarà. 

En l'acord, els jutges consideren que en cas d'incompliment de l'obligació d'oferir lloguer social és l'administració pública qui ha d'actuar interposant sancions. 


En una entrevista a NacióDigital, la degana dels jutges de Barcelona, Mercè Caso, ja avançava aquest dijous que el decret d'habitatge no serviria per frenar desnonaments als jutjats.

El Govern, però, continua defensant la nova legislació. En una carta enviada al Sindicat de 
Tot i que el pronunciament oficial dels jutges no ha arribat fins a aquest divendres, la titular del jutjat 48 de primera instància de Barcelona ja es va desentendre del nou decret d'habitatge, autoritzant el desnonament de sis famílies al Bloc Llavors de Barcelona tot i que el propietari, el fons voltor Vauras Investment, no els ha ofert cap lloguer social. 

Precisament, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya comunica en una carta enviada a Vauras Investment, la seva "voluntat" de fer complir l'obligació d'oferir un lloguer social abans de desnonar. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació