La nova taxa de residus de Barcelona estableix les bases per premiar els veïns que reciclin més

El ple aprova per unanimitat una declaració institucional de suport a la plantilla després que l'empresa hagi posat en qüestió la rendibilitat de la fàbrica

El ple ha aprovat la nova taxa que premia el reciclatge
El ple ha aprovat la nova taxa que premia el reciclatge | ACN
28 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:36h
El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament la nova taxa pel servei de recollida de residus en domicilis, que estableix les bases per premiar aquells veïns que reciclin més. 

La nova taxa arribarà als ciutadans a partir del juliol i es computarà en el rebut de l'aigua, sumant-se a l'import ja contemplat en el rebut pel tractament dels residus. Per al 73,3% de les llars la quantia de l'impost serà d'entre 27 i 51 euros l'any. L'objectiu és que s'acabi definint un cos concret per a cada municipi en funció de la quantitat de residus que recicli cada llar. Un control que es podrà fer quan es posin en marxa mesures com el porta a porta o els contenidors intel·ligents.

Quan el govern va anunciar a la tardor que es crearia aquesta taxa ja va explicar que es faria a través del rebut de l'aigua perquè hi ha una correlació entre el consum d'aigua que fa una llar i el nivell de reciclatge. Per això, argumenten que és un bon indicador i consideren que en termes generals qui estalvia consum d'aigua també tendeix a reciclar.

De les 760.000 llars amb comptador domèstic d'aigua registrades a Barcelona, unes 12.500 estaran exemptes de la nova taxa perquè són considerades famílies vulnerables.

La taxa s'ha aprovat amb els vots de Barcelona en Comú, el PSC i ERC, mentre que Ciutadans, Barcelona pel Canvi i el PP s'hi han oposat. El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha defensat la taxa assegurant que representa una fiscalitat "justa". "Representa un salt qualitatiu en la recollida de residus", ha valorat.

El regidor d'ERC, Jordi Coronas, ha demanat el govern que la fiscalitat municipal faci pagar més a qui més residus generi, mentre que Junts per Catalunya també ha demanat una fiscalitat basada en la generació de residus. 

Des de Ciutadans, María Luz Guilarte ha criticat que el govern municipal no detalli "quan i com" s'implementarà la taxa, mentre que Josep Bou (PP) ha criticat l'augment d'impostos. Per part de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, ha criticat que el govern municipal no accepti "observacions" per part de l'oposició i ha acusar l'executiu de Colau de manca d'autocrítica.

Suport a la plantilla de Nissan

El ple de l'Ajuntament de Barcelona aprovarà aquest divendres per unanimitat una declaració institucional que insta Nissan a "reafirmar el compromís" amb la planta de la Zona Franca.

El gest del consistori arriba després que el 28 de gener la direcció de Nissan va anunciar que a partir del mes de maig es deixarà de fabricar a la Zona Franca la pick-up-X-Class de Mercedes, un fet que segons l'empresa faria que la planta no sigui "rendible". 

En paral·lel, el 3 de febrer es va anunciar que a partir de la Setmana Santa també es reduirà un 40% la producció de la furgoneta elèctrica que fabriquen, l'e-NV200, l'únic vehicle elèctric que es produeix a Catalunya. Aquest fet deixarà la planta per sota del 20% de la seva capacitat.

Els treballadors reclamen un pla que asseguri el futur de la planta amb l'adjudicació d'un nou model de vehicle i l'Ajuntament ha volgut visibilitzar el seu suport a la plantilla. "Barcelona aposta per mantenir indústria", ha dit Colau, que ha agraït la "lluita" dels treballadors de la planta de la Zona Franca i ha expressat la "disponibilitat" del consistori per treballar amb la Generalitat i l'Estat per obrir negociacions per aconseguir nous encàrrecs per a la planta.

La declaració aprovada també insta l'empresa a  prendre mesures que puguin "capgirar la situació", com l'adjudicació de la producció d'un nou model.
Arxivat a