ERC facilita el primer tràmit dels pressupostos de Sánchez l'endemà de la reunió a la Moncloa

L'abstenció en la votació del sostre de despesa i l'objectiu de dèficit arriba després de la constitució de la taula de diàleg i no és compartida per JxCat, que hi ha votat en contra

Pedro Sánchez observa Gabriel Rufián al Congrés dels Diputats
Pedro Sánchez observa Gabriel Rufián al Congrés dels Diputats | Europa Press
27 de febrer del 2020
Actualitzat a les 18:02h
El sostre de despesa i l'objectiu de dèficit, els tràmits necessaris per arrencar l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat, han tirat endavant aquest dijous amb l'abstenció d'ERC, el BNG i Bildu. La decisió és especialment rellevant en el cas dels republicans, que ja van facilitar la investidura de Pedro Sánchez i, amb aquest gest, aplanen el camí a l'aprovació d'uns comptes que, en tot cas, no tenen garantits els suports ni en la tramitació ni en la validació final. L'abstenció arriba l'endemà de la primera reunió de la taula de diàleg a la Moncloa.

"ERC compleix els seus acords", ha assenyalat el portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, des del Congrés dels Diputats. La Moncloa ha estat especialment insistent en els pressupostos al llarg dels últims dies, per bé que la taula de diàleg no està pensada per tractar qüestions del dia a dia com són els comptes de Sánchez. Joan Margall, diputat dels republicans, ha assenyalat durant el debat que aposten per donar un "marge de confiança" un cop constituïda la mesa de negociació.

No comparteix la decisió el grup de Junts per Catalunya (JxCat), liderat per Laura Borràs, que ha votat en contra de les dues qüestions. El sentit del vot ha generat debat intern al grup, en el qual conviuen dirigents més contraris a donar marge al PSOE i d'altres que aposten per una via més pragmàtica ara que, a banda, s'ha posat en marxa un diàleg que es reproduirà de manera mensual a Barcelona i a Madrid. La qüestió s'ha debatut fins moments abans de baixar cap al faristol.

Bel ha explicat després de la votació que Sánchez no pot aspirar a que se li voti tot "gratuïtament" mentre estigui en marxa la taula de diàleg. "Ja veurem quins fruits dona el diàleg, però no beneirem res si no tenim cap garantia de compliment", ha insistit Borràs al costat del portaveu econòmic de JxCat al Congrés. "No podem demanar almoina al govern espanyol amb el que han de pagar", ha ressaltat.

Com la investidura

L'abstenció d'ERC, dels nacionalistes gallecs i de l'esquerra abertzale suposa que Sánchez té ara marge per elaborar els pressupostos gràcies a haver revalidat la majoria de la moció de censura. El soci més sòlid del PSOE és el PNB, amb qui té un acord de legislatura i que facilitarà de principi a final els pressupostos. Cada votació al Congrés és un puzle per al govern de coalició, que suma 155 vots a favor entre els socialistes i Podem. L'executiu de coalició no pot comptar amb el suport de la dreta, que li retreu haver "humiliat Espanya" amb la posada en marxa de la taula de diàleg.

És per això que necessiten ERC, a qui demanen "responsabilitat" per superar el tràmit dels comptes a diferència de l'any passat, quan els republicans els van tombar en la primera votació -també ho va fer el PDECat-. i Sánchez va decidir convocar eleccions. En aquell moment tot just havia començat el judici al Tribunal Suprem contra els líders independentistes, que allunyaria totes les parts implicades.