La taula de diàleg maquilla el desacord per poder avançar

El Govern i la Moncloa només pacten un comunicat, que detalla que les trobades seran mensuals, i constaten les diferències sobre la proposta política que ha de resoldre el conflicte

Primera reunió de la taula de diàleg a la Moncloa
Primera reunió de la taula de diàleg a la Moncloa | Jordi Bedmar / Govern
Joan Serra Carné / Oriol March
26 de febrer del 2020
Actualitzat el 29 de febrer a les 16:23h

Els primers compassos de la reunió de la taula de diàleg a la Moncloa han servit per constatar que el procés serà llarg, molt llarg. Els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez han evidenciat les divergències de forma immediata -autodeterminació, amnistia i mediador per la part catalana; "agenda del retrobament" per la part estatal- i, a partir d'aquí, de la trobada només en podia sortir la fotografia i un comunicat conjunt que simbolitzen la voluntat d'encetar una nova etapa.

D'avenços, només un de concret: la taula es reunirà cada mes, ja sigui a Madrid o a Barcelona. I una afirmació que beu de Pedralbes, l'últim intent per trencar el gel, en forma de "seguretat jurídica". És el més rellevant d'una nota conjunta difosa després de la reunió a Madrid, marcada per la durada -tres hores de diàleg cordial- i el format, que trenca antics protocols de relació entre executius. "Ha estat una reunió dinàmica", ha insistit la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, als passadissos de la Moncloa.

A la sala de premsa, tant Torra com Montero, també portaveu del govern espanyol, han revestit de bones paraules les discrepàncies. A la portaveu de l'executiu de Sánchez se li ha entès tot quan, enmig d'una resposta en roda de premsa, ha admès que les dues parts són als "antípodes" en les qüestions nuclears, que ha titllat de "maximalistes". Es tracta de l'autodeterminació -la Moncloa no vol referèndum perquè entén que no existeix aquest "suposat dret"-, de l'amnistia -com a molt es farà una reforma del codi penal per rebaixar les penes per sedició- i del mediador. Aquesta última demanda -un "deure", segons el president Torra- tampoc ha estat atesa pel govern espanyol. De fet, no la defensa amb entusiasme ni tan sols ERC.

Les dues parts es recepten que la negociació sigui "transparent". Transparent era també la taula disposada a la sala Tàpies on s'han assegut els quinze integrants de les dues delegacions després d'un ritual de benvinguda dissenyat per imprimir cordialitat a la taula de diàleg. Una dècada de ruptura ha quedat substituïda, momentàniament, per una caminada agradable -el sol i la temperatura suau convidaven a gaudir de la jornada- pels jardins de la Moncloa. Només hi ha faltat Pablo Iglesias, afectat per una amigdalitis. El gruix de les delegacions, amb ministres, consellers i diputats, ha estat la primera en accedir a la sala de la reunió. Després ho han fet els vicepresidents Pere Aragonès i Carmen Calvo -amb una llarga relació des de Pedralbes- i, per acabar, els dos presidents.

Senyeres i banderes espanyoles flanquejaven l'entrada al recinte governamental, com també a la sala de premsa principal, habitualment reservada a mandataris internacionals o líders de l'oposició. La Moncloa ha restat importància a la qüestió, esquivant més inflamació de la dreta mediàtica. És des d'aquesta sala on Torra -amb presses, perquè li marxava un vol a Lisboa, on demà reobre la delegació de la Generalitat a Portugal- ha lamentat que Sánchez no posés damunt la taula "cap proposta" política concreta en relació a l'autodeterminació i l'amnistia. La delegació catalana ha mirat de reubicar qüestions sectorials cap a la comissió bilateral, que es reunirà aviat, i ha mirat de posar el focus en la "voluntat popular".


De fet, en la trobada que ha fet tot dinant la delegació catalana -que ha arribat en trens separats, senyal dels temps en un executiu que afronta la imminent convocatòria electoral-, ha estat Alfred Bosch qui més ha insistit en defensar el referèndum com a "proposta recolzada pel 80% que permet votar al 100%". La frase l'ha feta servir Torra en la compareixença posterior, i també dins la trobada. La qüestió tornarà a planar sobre la propera reunió, que serà al març a Barcelona. Les trobades seran mensuals, sense els presidents i vicepresidents, que irrompran en cas d'acord o bé cada sis mesos.

Entre la mirada llarga i els pressupostos

Aquest termini, els sis mesos, queda curtcircuitat amb el calendari electoral a Catalunya, que tot indica que passa per la tardor. La clau la té Torra, un president que ja enfila la porta de sortida de Palau, però que seguirà monitoritzant el diàleg, com també ho farà Carles Puigdemont des de Waterloo gràcies a una alineació, la de JxCat, que li és propera. L'expresident de la Generalitat està molt atent al paper d'ERC a Madrid, pensant ja en la campanya electoral -el més probable és que exerceixi com a candidat-, i això passa per observar en quin sentit van votant els republicans al Congrés.

Una prova de foc arriba aquest mateix dijous amb el sostre de despesa, que és l'avantsala de l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat. Sánchez necessita, com a mínim, els mateixos suports que a la investidura per tirar endavant els comptes, i aquí és on els d'Oriol Junqueras emergeixen de nou com a decisius. ERC, però, només pot avalar els pressupostos si hi ha avenços en el diàleg. La Moncloa, que ha admès que la qüestió no s'ha tractat a la reunió d'aquest dimecres, confia que l'independentisme entendrà que els avenços sectorials podran tenir recorregut si hi ha pressupostos a l'Estat. La ministra d'Hisenda compta a donar recorregut als comptes. A Madrid no s'espera un desenllaç que fes trontollar la relació iniciada.


El to transmès en públic per la Moncloa, celebrat també per Miquel Iceta des de Barcelona, ha estat en tot moment conciliador, apostant per solucions "imaginatives" si arriba el cas, perquè Sánchez necessita els suports del Congrés. En privat, fonts del govern espanyol admeten que hi ha demandes que no podran prosperar, com l'exercici de l'autodeterminació. Per això, el desacord constatat a la taula de diàleg s'ha maquillat de cordialitat, en les declaracions i el comunicat. Per avançar, millor evitar centrar-se en els desacords.

Comunicat conjunt Govern i ... by naciodigital on Scribd