La transversalitat del referèndum, la incultura amb l'holocaust... i altres dades del dia

Les xifres per seguir i entendre l'actualitat, des de les més rellevants fins a curiositats, aspectes sectorials o històriques

26 de febrer del 2020
Actualitzat el 27 de febrer a les 7:34h

 Dada del dia: un 70% per l'autodeterminació

Hi ha poques esperances que la taula de diàleg doni fruits a curt termini, però totes les parts fixaran posició. La delegació catalana hi defensa dues reivindicacions que generen gran suport al país: l'autodeterminació i la llibertat dels presos. Pedro Sánchez ha recordat avui mateix, amb encert, que l'independentisme no és clarament majoritari, però del que es parla és una altra cosa. Totes les enquestes apunten que un 70% dels catalans defensen el referèndum, fins i tot la meitat dels votants del PSC, i una immensa majoria veu injustos els empresonament i exilis per l'1-O, com demostren els següents gràfics -tot i que cal tenir en compte que, per ara, tots els sondejos sobre la repressió són previs a la sentència-:





 Dada lila: el virus de la violència masclista s'estén

El coronavirus copa tots els titulars i els escassament dos casos de malalts confirmats d'aquest nou virus al país han eclipsat algunes xifres d'una xacra molt més estesa. Ahir es van fer públiques les dades de criminalitat del 2019 als 43 municipis de més de 30.000 habitants de Catalunya, segons les quals s'hi van denunciar 557 violacions, 89 més que l'any anterior. Caldria saber si aquest vell virus de la violència masclista va créixer tant o també una major conscienciació provoca que ara es denunciï més, però la xifra global és encara més preocupant, de 3.031 delictes contra la llibertat i indemnitat sexual -en van ser 2.598, el 2018-. Aquí totes les dades, amb mapes i gràfics interactius -també de la resta de delictes- i aquí el web de la vaga del 8 de març, per treballar-hi des de ja.


 Dada curiosa: els italians, la quarta comunitat estrangera

Quan pensem en immigrants, rarament ens ve al cap un italià, potser perquè això d'Europa ja està molt interioritzat. Però precisament l'arribada del coronavirus a través d'aquest país ha fet que tots hi viréssim els ulls, com inicialment es va fer amb els xinesos. De fet, les suspicàcies en relació al país que va originar el brot van alimentar certes actituds racistes contra els immigrants que en provenien. Passarà el mateix amb els italians? I és que són la quarta comunitat migrada més nombrosa a Catalunya, quasi empatats amb els xinesos, segons l'actualització relativa al 2019 difosa per l'Idescat. I aviat els podrien superar, ja que n'arriben més que del gran estat asiàtic.



 Dada internacional: manca d'educació que acaba amb xoc diplomàtic

El que havia de ser una actuació festival al Carnaval de Campo de Criptana (Ciudad Real) ha generat tota una polèmica diplomàtica arran d'una comparsa amb disfresses d'oficials nazis i presoners de camps d'extermini. L'ambaixada d'Israel a l'Estat ha condemnat la desfilada amb fermesa -i amb raó-, assegurant que és "vil i repugnant" i que "han fet burla dels sis milions de jueus assassinats". Aquesta manca de sensibilitat es deu, en part, a la manca d'educació en relació a aquell període fosc i és que, segons un eurobaròmetre difós fa un any sobre les percepcions de l'antisemitisme, els ciutadans de l'Estat són els segons que més admeten que no s'explica prou l'holocaust a les escoles.



 Dada per actuar: 900 comptes falsos contra el procés

La guerra cibernètica és cada cop més d'actualitat. En lloc de canonades, la pluja de piulades contra l'enemic pot servir per desprestigiar-lo o minar-lo prou. Fa poc va saltar l'escàndol perquè el Barça hauria contractat una empresa per disparar contra enemics de la junta i avui s'ha sabut que aquesta mateixa companyia hauria carregat fort també contra el procés sobiranista, sobretot el 2014 i 2015. Ho ha revelat El País, qui ha detectat més de 900 comptes gestionats sobretot des d'Argentina per atacar l'independentisme i promoure entitats com Societat Civil Catalana. Va pagar-ho ella? Curioses coincidències -o no- amb el Barça, un club sovint al costat de les reivindicacions nacionals del país.