L'alineació de JxCat a Madrid permetrà a Puigdemont monitoritzar el diàleg

Jordi Puigneró, Elsa Artadi i Josep Rius, molt propers a l'expresident, formaran part de la taula amb l'Estat; la Moncloa no rep de bon grat l'entrada de dirigents que no són al Govern

Quim Torra i Jordi Puigneró es dirigeixen a una reunió del Govern.
Quim Torra i Jordi Puigneró es dirigeixen a una reunió del Govern. | Govern
24 de febrer del 2020
Actualitzat el 25 de febrer a la 13:06h
Quim Torra, Pere Aragonès, Jordi Puigneró, Alfred Bosch, Elsa Artadi, Marta Vilalta, Josep Rius i Josep Maria Jové. Quatre membres del Govern, dos dirigents de Junts per Catalunya (JxCat) i dos d'ERC. Sis homes i tres dones. Aquesta és la radiografia de la delegació que enviarà la part catalana a la taula de diàleg que arrencarà dimecres a la tarda a la Moncloa. Una delegació que, pel que fa als noms escollits per JxCat, indica que Carles Puigdemont monitoritzarà els avenços -o fracassos- del mecanisme institucional pensat per començar a resoldre el conflicte polític entre l'Estat i Catalunya.

Per què Puigdemont hi tindrà influència? Els motius són múltiples. A banda de Torra, un dirigent que sempre s'hi ha mostrat molt proper -malgrat discrepàncies estratègiques aparegudes en la gestió de la sentència del Tribunal Suprem i les reunions prèvies a la convocatòria d'eleccions en diferit-, els noms de Puigneró, Artadi i Rius són de la seva estricta confiança. Artadi, que va dirigir-li la campanya del 21-D i forma part del seu nucli dur, ja va liderar els negociacions amb l'Estat després de la cimera de Pedralbes. Rius, ara director general d'Anàlisi i Prospectiva, va ser el seu cap de gabinet i, segonts fonts de Presidència, se l'ha escollit per la "connexió" amb la presó i l'exili.

La tria de Puigneró no ha passat per alt a la cúpula de JxCat, un espai en reordenació i a la recerca d'un candidat efectiu a la presidència de la Generalitat que acompanyi Puigdemont a les llistes de la formació. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, amb qui Torra va contactar aquest cap de setmana per comunicar-li la intenció que formés part de la taula, s'ha consolidat en les travesses per ser el cap de cartell efectiu. "Això el reforça políticament", sostenen fonts governamentals. Aquest dilluns ja ha participat en reunions per preparar la cita de dimecres.

En l'alineació definitiva de la part catalana no hi seran consellers que havien sonat com a integrants -Meritxell Budó (Presidència), Damià Calvet (Territori), aquest últim amb aspiracions públiques per ser candidat-, però sí que s'ha obert a dirigents aliens a l'executiu. És el cas d'Artadi i Rius, però també de Vilalta -portaveu d'ERC, diputada i negociadora dels republicans en la investidura de Pedro Sánchez- i de Jové, investigat per l'1-O i que ara ocupa escó al Parlament. Alfred Bosch, a banda de ser conseller d'Acció Exterior, és el responsable de la comissió bilateral, que s'ha de convocar en les properes setmanes per abordar els plets competencials entre administracions.

Torra i Aragonès formaran part de la primera trobada, segons ha informat l'executiu a través d'un comunicat, i també seran en totes aquelles on s'hi hagin de "segellar acords concrets" amb la part espanyola, "si fos el cas". Els altres sis representants assistiran a totes les reunions i seran la delegació permanent que "retrà comptes" davant del president i el vicepresident. Dos d'ells es convertiran en portaveus estables de la delegació catalana, segons les fonts consultades. El Govern aprovarà aquest dimarts un acord en el qual es nomenaran totes els representants.

Malestar al govern espanyol

Poc després que es fes pública la composició catalana de la mesa, a les deu del matí, la ministra Nadia Calviño ha indicat des de Barcelona que el més "correcte" hauria estat que tots els designats haguessin format part de l'executiu. Eva Granados, portaveu parlamentària del PSC, ha assegurat que estan "decebuts" per la tria. "Sembla que el govern espanyol s'ho pren més seriosament", ha apuntat Granados. L'alineació de la Moncloa està preparada des de dijous de la setmana passada, i hi ha contactes entre els equips tècnics per aplanar el terreny de la trobada de dimecres.


La delegació catalana es trobarà al davant Pedro Sánchez, Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Salvador Illa, Manuel Castells, Carolina Darias, José Luis Ábalos i María Jesús Montero, aquests dos últims afegits al vespre. "Demanem al Govern que estigui a l'altura del moment i no perdi el temps", ha ressaltat la dirigent del PSC en roda de premsa des de la seu del partit. Els socialistes entenen que les disputes entre JxCat i ERC -expressades en qüestions com la data de la reunió i el mediador- poden afectar la taula en plena recta final cap a les eleccions catalanes. Les dues formacions independentistes, per cert, volien que Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Marta Rovira lideressin el diàleg, però la seva situació judicial ho ha impedit.

"Negociarem com un equip l'amnistia i l'autodeterminació", ha recalcat Vilalta des de la seu d'ERC. En la carta enviada dijous passat a Sánchez, Torra insistia en aquestes dues qüestions com a principals demandes catalanes, i també hi incloïa el mediador internacional. Un aspecte que també defensa Puigdemont, màxim dirigent de JxCat i que amb la tria dels integrants de la delegació catalana s'ha garantit persones de confiança en el nucli dur de la negociació. Una negociació que arrencarà només tres dies abans del gran acte a Perpinyà amb el qual reforçarà el seu paper com a líder a l'exili.
Arxivat a