Contaminació electoral

El diàleg entre la Generalitat i l'Estat serà poc productiu fins que no hi hagi nou Govern a Catalunya. Avui també són notícia l'esquerra i Puigdemont, Josep Benet, Seat i Nissan i el futur dels pagesos

20 de febrer del 2020
Actualitzat a les 6:37h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

El recorregut de la taula de diàleg abans de les eleccions catalanes serà limitat. No cal ni esperar a la primera reunió entre governs, encara sense data, per assumir aquesta conclusió. Els obstacles detectats en els treballs preparatoris i el clima preelectoral, que motiva desavinences constants entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC, són elements suficients per determinar que la negociació entre la Generalitat i l'Estat serà poc productiva fins que no hi hagi un nou executiu a Catalunya. Quins acords pot forçar o assumir un Govern caduc i lesionat per les desconfiances? Cap. El diàleg pateix, doncs, contaminació electoral.

Els entrebancs seran constants en els pròxims mesos. La Moncloa s'ho mira amb condescendència, sabent que haurà de desgastar-se poc perquè les decisions complexes no arribaran fins que a la Generalitat hi hagi nou president. En el mentrestant, Pedro Sánchez, atén les peticions d'ERC de programar per la setmana que ve la primera reunió entre governs. Ja hi ha una proposta de data -dilluns-, que Quim Torra no ha avalat en primera instància per considerar-la una decisió "unilateral" de Madrid. De fet, la iniciativa compta amb el vistiplau del seu soci al Govern, que ha buscat la manera de pressionar JxCat per via interposada.
 
Els càlculs d'uns i altres condicionaran els passos dels pròxims mesos. No és estrany que a Palau no hi hagi pressa per activar el diàleg amb l'Estat si ens fixem que la setmana que ve s'ha programat a Perpinyà el gran homenatge a l'exili, amb Carles Puigdemont com a protagonista. I tampoc és cap casualitat que ERC tingui un contacte a vegades més fluid amb la Moncloa que amb la plaça de Sant Jaume. El pols entre els socis del Govern té concrecions diàries. Avui és el calendari de la taula de diàleg o la figura del mediador. Demà, en serà una altra.

Hi ha una desavinença latent que acabarà supurant: la data de les eleccions catalanes. ERC vol que no es demorin un cop s'hagin aprovat els pressupostos. Cada dia de legislatura és un llast, entenen veus dels republicans. JxCat, que té la paella pel mànec mentre el Suprem no actuï -només Torra pot convocar els comicis-, pot i necessita contemporitzar. No ha resolt l'endreça d'un espai polític en què conviuen els presos, l'ortodòxia del PDECat, l'experiment poc reeixit de la Crida i la veu d'independents afins a Waterloo, i també ha de definir qui acompanyarà Puigdemont com a "president efectiu". El que dèiem, la contaminació electoral.    
 

Avui no et perdis

»La precampanya catalana condiciona el calendari de la taula de diàleg; per Joan Serra Carné i Oriol March.

» Opinió: «Gesticulacions a la taula»; per Pep Martí.

»Crònica: Pere Aragonès, l'àrbitre del diàleg; per Oriol March.

»Anàlisi: Qui hi guanya i qui hi perd si la Crida i el PDECat no s'entenen; per Oriol March.

»Personalitats d'esquerres impulsen una plataforma de suport a Puigdemont

»Torra homenatja Benet: «És un polític que mai no ens va mentir»; per Pep Martí.

» Opinió: «Renunciar a la llengua»; per Josep-Lluís Carod-Rovira.

»
Tarragona clama per la seguretat de la petroquímica: «S'ha acabat la impunitat»; per Alba Domingo.

»El Govern convocarà una cimera per abordar el futur de la pagesia; per Àlvar Llobet.

»El govern PSC-Podem de Sabadell aconsegueix el sí de JxCat als pressupostos; per Albert Hernàndez.

»Seat i Nissan: cara i creu de l'automoció a Catalunya; per Albert Cadanet.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l