Suspenen el judici contra un dels empresonats per les protestes de la sentència

En Charles, que és a la presó des del 18 d'octubre, havia de ser jutjat aquest dijous

Tensió durant una de les protestes de la sentència
Tensió durant una de les protestes de la sentència | José M. Gutiérrez
19 de febrer del 2020
Actualitzat a les 16:38h
L'Audiència de Barcelona ha acceptat un recurs d'Alerta Solidària i ha anul·lat la interlocutòria que tancava la instrucció de la causa contra el Charles, un jove nord-americà empresonat des de fa més de tres mesos per les protestes de la sentència. D'aquesta manera, obliga al jutjat d'Instrucció que es practiquin noves diligències i s'ha anul·lat la data del judici, que havia de celebrar-se aquest dijous. "L'Audiència reconeix que s'han vulnerat les garanties processals en aquest cas", han dit els advocats del jove. 

En Charles, de 30 anys i ciutadà nord-americà, va ser detingut el 18 d'octubre i porta més de tres mesos en situació de presó preventiva a Brians I. L'argument per mantenir-lo tancat és la falta d'arrelament, perquè no té domicili conegut i manté la nacionalitat nord-americana. "Va ser detingut mentre intentava sobreviure a la ciutat i per trobar-se en el lloc equivocat en el moment equivocat", denuncia el col·lectiu d'advocats. 

La tesi de la falta d'arrelament ha estat utilitzat pels jutjats d'instrucció que han vist els casos de detencions durant les protestes de la sentència en primera instància. Sovint, les audiències provincials que han vist els casos via recursos han desmuntat aquesta tesi, a vegades amb certa contundència criticant que les ordres de presó es basaven en "intuïcions" poc fonamentades dels jutges que les van decretar. 

Juntament amb en Charles, hi ha quatre persones més empresonades amb motiu dels aldarulls arran de la sentència del procés. El denominador comú de tots ells és que són d'origen estranger, fet que demostra la doble repressió que pateixen aquests joves.