Sánchez proposa a Torra que la taula de diàleg arrenqui dilluns vinent

La divisió al Govern pel mediador i el calendari protagonitza les jornades prèvies a la trobada en el camp independentista

Quim Torra arriba a la reunió del Govern d'aquest dimarts.
Quim Torra arriba a la reunió del Govern d'aquest dimarts. | ACN
19 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:59h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ofert a Quim Torra que la primera reunió de la taula de diàleg se celebri dilluns vinent. El compromís de Sánchez era que el mecanisme institucional, destinat a abordar la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat, es posés en marxa abans que acabés el mes de febrer, tal com assenyalaven ahir tant des de la Moncloa com des d'ERC, on observen amb recels l'aposta que fa Torra pel mediador malgrat que no genera consens com a figura "obligatòria" de cara a l'arrencada del diàleg entre l'executiu espanyol i la Generalitat.

En teoria, la taula s'havia de posar en marxa quinze dies després de la formació del nou govern estatal liderat per Sánchez en coalició amb Podem, però s'ha anat ajornant durant setmanes. Fins i tot va estar a punt de suspendre's, després de l'anunci d'eleccions en diferit per part de Torra, però finalment la Moncloa proposa que sigui dilluns vinent.

Obstacles a la part catalana

Calendari i mediador. Són les dues qüestions que, entrellaçades, estan ajornant l'arrencada de la taula de diàleg entre governs que ha d'abordar la resolució del conflicte polític entre l'Estat i la Generalitat. Junts per Catalunya (JxCat) i ERC, integrants d'un Govern que és a punt de conèixer la seva data de caducitat, discrepen en major o menor mesura sobre el calendari i sobre el mediador. Les desavinences són la repetició d'un esquema que s'ha mantingut en vigor durant tota la legislatura i que condiciona ara la posada en marxa de la iniciativa més rellevant del primer semestre del 2020.

Pel que fa al temps, els republicans -que van pactar la taula amb el PSOE per votar la investidura de Pedro Sánchez- exigeixen que tant a Palau com a la Moncloa es fixi data immediatament per tal de celebrar la taula la setmana vinent. Des de JxCat, en canvi, no s'atorga tanta rellevància al calendari. "No ens apressa. Precipitar les coses no garanteix que vagin millor", ha reflexionat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. Just el contrari del que deien ahir Marta Vilalta, portaveu d'ERC, i Gabriel Rufián, cap de files dels republicans a Madrid, que es mostrava "absolutament convençut" que la taula de diàleg es reuniria per primera vegada la setmana vinent.

Aquesta és -encara- la visió que tenen a la Moncloa, segons ha detallat la portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero. "Serà abans que acabi el febrer", ha assenyalat després de la roda de premsa posterior al consell de ministres. "Estem en contacte entre els gabinets per fer l'agenda amb l'ordre del dia i els integrants que hi participaran", ha remarcat Montero. La reunió la prepararan dos equips tècnics -el català estarà designat directament per Torra- i, en les previsions més pessimistes, no hauria de passar de la primera setmana de març. Un escenari, per cert, que a Palau ja tenien en compte des de la reunió entre el president i Sánchez del 6 de febrer.


En aquella trobada, segons ha volgut puntualitzar Budó després de la reunió del consell executiu, va ser el president espanyol qui es va comprometre a arrencar la taula abans que acabi el febrer, mentre que Torra no ho va donar explícitament per fet. "El que volem és que la taula es dugui a terme tan bon punt sigui possible. No ve d'uns dies", ha assenyalat la consellera de la Presidència. Malgrat això, a la sala de màquines republicana se segueix comptant que la setmana que ve -especialment intensa, perquè culmina amb l'acte del Consell per la República a Perpinyà- hi pot haver cimera.

L'important, segons Budó, és que la trobada -quan sigui- es converteixi en un "èxit". Tot i això, les expectatives sobre acords futurs són més aviat escasses, especialment en el curt termini. "El conflicte és complex", ha apuntat Montero després del consell de ministres, que aquest dimarts s'ha celebrat excepcionalment a La Zarzuela en presència del rei Felip VI. Una circumstància que ha servit a JxCat per qüestionar el component progressista de l'executiu de coalició, de qui segueixen desconfiant. I d'aquesta desconfiança en neix la persistència en demanar el mediador.

Un requisit "obligatori"

Qui primer l'ha defensat aquest dimarts ha estat Laura Borràs, cap de files de JxCat a Madrid i de l'estricta confiança de Torra. El mediador, segons ella, és un requisit "obligatori" perquè l'ha votat el Parlament -amb els vots a favor de la seva formació, d'ERC i de la CUP- i perquè, si no hi ha res a amagar, no hi ha d'haver cap impediment per situar algú independent a monitoritzar les converses. Rufián, preguntat sobre la qüestió, ha preferit mantenir-se en silenci. Els republicans no menyspreen el mediador, però no el consideren fonamental per arrencar el diàleg amb l'Estat.

Aquesta figura es va sotmetre a debat en la cimera de dilluns a la Casa dels Canonges, on s'hi va citar la plana major de l'independentisme -inclòs el Consell per la República- per abordar el diàleg amb l'Estat. No s'han fet oficials els integrants de JxCat i ERC que formaran part de la primera cimera, però el més probable -així ho assenyalen fonts coneixedores de les converses- és que només s'hi asseguin membres dels governs.

Per la part catalana hi ha confirmats Torra i el vicepresident Pere Aragonès -que demà presenta llibre a Barcelona-, mentre que Sánchez i Pablo Iglesias estan confirmats com a delegats de la banda estatal. El calendari dissenyat en la investidura del líder del PSOE fa temps que ha estat sobrepassat -la taula s'havia de reunir quinze dies després que Sánchez arribés a la Moncloa, és a dir, abans de finals de gener-, i ara està encallat per la figura del mediador. I, també, pel clima preelectoral a Catalunya.